SPARTA

'Sparta-bakker' Louis (58) is ongeneeslijk ziek, supporters betalen zijn laatste Cuba-reis

Sparta-bakker Louis (links) met broer André
Sparta-bakker Louis (links) met broer André © Eveline van Wanrooij
Supporters van Sparta Rotterdam zamelen geld in voor Sparta-bakker Louis Vollering. De bakker zorgde jarenlang voor alle taarten en andere lekkernijen bij veel Sparta-feesten. Nu is hij ongeneeslijk ziek is, maar hij heeft nog één grote wens: met zijn broer André naar Cuba reizen. Supporters hebben het beoogde bedrag van 6600 euro in twee dagen opgehaald.
De 58-jarige Louis Vollering heeft lymfekanker, dat werd vorig jaar maart ontdekt. "Ik ben een bofkont, want het is ook nog eens een bijzondere en agressieve vorm waar geen onderzoek naar wordt gedaan." Hij heeft al zes chemo's achter de rug, maar in januari kwam bij een scan helaas nog een plekje naar boven. Een extra scan volgende week moet uitwijzen hoe het daar nu mee gaat. Doktoren verwachten dat de bakker nog zo'n twee jaar te leven heeft, maar Louis zelf is een stuk optimistischer: "Ik heb gezegd dat ik voor tien jaar heb bijgetekend."
Het is de zoveelste klap voor de Schiedammer. Van zijn vijftiende tot zijn vijftigste was hij elke december in de weer met banketletters, boterstaven en oliebollen. In 1994 nam hij bakkerij Van der Krogt over aan het Broersveld in Schiedam, met de term 'Spartabakker' op de rood-witte luifel. Maar in september 2014 moest hij door financiële rampspoed de handdoek in de ring gooien. Het duurde nog anderhalf jaar voor alles eindelijk geregeld was en de drie zware jaren daarna zat Louis in de schuldhulpverlening.
Een lichtpuntje diende zich aan in 2018: een nieuwe baan bij ASVZ als bakker voor de dagbesteding, een plek waar Louis werkt met mensen met een verstandelijke beperking. "Op mijn lijf geschreven", vertelt hij. "Het is geweldig om met die mensen om te gaan. Ik heb het reuze naar mijn zin, het is echt een warm bad. Helaas zit ik sinds afgelopen mei in de ziektewet, maar van de bedrijfsarts mag ik gelukkig weer twee dagen per week werken."
En nu gooit die vervloekte ziekte roet in het eten. Notabene zijn collega's ontdekten het: "Die zeiden: 'joh Lou, ben je aan de lijn? Wat ben je afgevallen!' Ik kijk zelf niet iedere dag in de spiegel, want ik ben kaal en hoef niets te kammen of te föhnen. Maar toen ik op de weegschaal ging staan en opeens nog maar 84 in plaats van 94 kilo woog, heb ik maar een afspraak bij de dokter gemaakt." Wie nu naar Lou kijkt, lijkt een fitte vijftiger te zien. "Maar als je me binnenstebuiten keert, schrik je misschien", zegt de Sparta-bakker.
Sparta-bakker Louis Vollering
Sparta-bakker Louis Vollering © Rijnmond
Hoelang hij ook heeft, een reis naar Cuba is in ieder geval mogelijk gemaakt door de crowdfunding van de Spartanen. "Sprakeloos ben ik, dit is niet te bevatten. Ik heb eigenlijk de hele dag met natte ogen rondgelopen. Ik heb veel voor de club gedaan, maar Sparta heeft ook een groot bedrag gedoneerd. We zijn één grote familie."
Maar waarom naar Cuba als laatste wens? "Ik heb vroeger altijd oldtimers gehad; daar ben ik gek op. Bij Sparta rookte ik altijd een grote sigaar. En Cuba is een land met mooi weer, heerlijke muziek en mooie vrouwen. Als je dat allemaal bij elkaar optelt, zullen veel mensen zeggen dat Cuba echt een land voor mij is."
Louis Vollering in zijn vroegere jaren
Louis Vollering in zijn vroegere jaren © archief

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl