nieuws

"Politie overdrijft 'massale' vechtpartij vluchtelingenfestival"

De 'massale vechtpartij' bij een festival voor vluchtelingen in Rotterdam, blijkt een stuk minder massaal te zijn geweest. De organisatie achter het festival, Beyond Borders, zegt dat maar een aantal mensen met elkaar heeft gevochten, niet 130 zoals de politie eerder naar buiten bracht.
"Het was een verkeerde formulering", geeft een politiewoordvoerder zaterdag toe. "Het ging om mogelijk enkele tientallen mensen".
De politie heeft de berichtgeving op haar website aangepast na een telefoontje van Beyond Borders.
Festival
Het educatieve festival vond vrijdag plaats in cultureel centrum Romeynhof aan de Stresemanplaats in Rotterdam-Ommoord. 130 jonge asielzoekers waren vanuit het oosten van het land naar Rotterdam gebracht voor onder meer een informatiebijeenkomst en om met elkaar te eten.
De politie liet 's avonds weten dat 130 vluchtelingen met elkaar op de vuist waren gegaan nadat ruzie was ontstaan.
Fout
Volgens een woordvoerder van Beyond Borders klopt het dat twee mensen ruzie kregen en begonnen te vechten., waarna anderen zich er mee gingen bemoeien. De sfeer werd daarna grimmig, maar daar bleef het bij, zegt organisator Daniël Tempelman.
Na de ruzie heeft Beyond Borders naar eigen zeggen besloten het verdere festival af te blazen. De organisatie heeft zelf de politie gebeld.
"Er is helemaal niemand gewond geraakt en er is niks kapot", zegt Tempelman. "De politie is niet eens binnen geweest en heeft alleen mensen naar de bussen begeleid."
Wel zijn drie jongens aangehouden, onder meer voor belediging van een agent.
Debat
Naar aanleiding van de vechtpartij heeft Leefbaar Rotterdam een debat aangevraagd in de gemeenteraad. Twee raadsleden zijn gaan kijken bij het Romeynhof en constateerden een "grimmige sfeer". Leefbaar wil onder meer weten of een vergunning is verleend voor het festival.
Ook hebben asielzoekers zich volgens raadslid Benvenido van Schaik eerder op de dag misdragen in een nabijgelegen winkelcentrum. ''Daar was extra beveiliging nodig om de zaak in de gaten te houden'', zegt Van Schaik.
Het raadslid betwijfelt of de organisatie van het festival alles wel in de hand had. Hij zegt signalen uit de wijk te hebben ontvangen dat de asielzoekers er de hele dag hebben rondgelopen. ''Daar is een hoop buurtbewoners de schrik om het hart geslagen.''

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl