nieuws

'Verzetskrant' uit 2016 in de prijzen

Uiterst rechts: Harm Jan Luth van het Stadsarchief Vlaardingen met de 'verzetskrant'
Uiterst rechts: Harm Jan Luth van het Stadsarchief Vlaardingen met de 'verzetskrant'
'De radio's zijn afgepakt. Er zijn telefoondraden doorgeknipt door de Geuzen.' Hoewel de Tweede Wereldoorlog ruim zeventig jaar achter ons ligt, haalde het beroemde Geuzenverzet onlangs weer de krant. Het werk van drie scholieren leverde het Stadsarchief Vlaardingen een prijs op.
Scholieren Ayca, Boutaina en Sahra van Daltonschool De Klinker maakten een eigen verzetskrant na een bezoek aan het Vlaardingse Stadsarchief. Dat gebruikte het werk van de leerlingen als inzending voor de 'Stuk van het Jaar'-verkiezing.
Volgens de organisatie van de onlineverkiezing raakten de kinderen in de ban van de Geuzen tijdens een schoolopdracht. Toen speurden ze in de depots van het archief naar de processtukken van de verzetsstrijders, waarvan velen de oorlog niet overleefden.
Concentratiekamp
De Vlaardingse scholieren maakten daarop een kleurrijk, handgeschreven blad waarin ze zich verplaatsten in het leven tijdens de oorlogsjaren. Zo schrijven ze over buren die zijn afgevoerd naar een concentratiekamp.
''Ze zeiden dat ze niks hadden gedaan, maar de Duitsers zeiden dat ze joden waren. Alsof jood zijn een misdaad is in dit land'', was te lezen. Boven het stuk stond een tekening van een jodenster met het bijschrift 'Ze dragen allemaal deze ster.'
Van Nelle
De inzending leverde zaterdag de tweede prijs op bij de onlineverkiezing, waarin wordt gezocht naar bijzondere verhalen uit archieven. Een Van Nelle-affiche van Stadsarchief Rotterdam eindigde op de derde plaats; de Tilburgse inzending op plaats één.
Hoewel ze naast de eerste plaats grepen, is het Stadsarchief trots op de leerlingen. ''Het is goed om te zien dat archieven en andere erfgoedinstellingen hun steentje kunnen bijdragen aan het besef dat ‘vroeger’ ook van belang is voor ‘vandaag’'', klinkt het.
De drie jonge schrijvers worden maandag beloond voor hun werk. Dan worden Ayca, Boutaina en Sahra volgens het Stadsarchief 'in het zonnetje gezet'.