nieuws

Vooral Capellenaar tevreden over mobiel bereik

Smartphone (archief)
Smartphone (archief)
Thuis niet of nauwelijks kunnen bellen doordat mobiele telefoons er geen bereik hebben: het lijkt het minst voor te komen in Zuid-Holland. Inwoners van de provincie zijn althans het meest tevreden over het gebruik van hun telefoon in en rond het huis.
Zuid-Hollanders geven in een enquête van regionale omroepen en de NOS onder 23.000 mensen gemiddeld een 6,9 voor hun bereikbaarheid onder eigen dak: fors hoger dan het Nederlands gemiddelde van 5,8. Noord-Brabant scoort met een 5,1 het laagst.
Van de 1500 mensen die meededen in Zuid-Holland, zei 65 procent geen problemen te hebben met het bereik in huis. 5 procent gaf juist aan in de eigen woning helemaal geen bereik te hebben.
Vooral Capellenaren hebben het getroffen met hun mobiele bereik. Zij geven dat gemiddeld een 8,3: het hoogste cijfer in Nederland. Westerveld (Drenthe) scoort het laagst. Ruim 350 inwoners deelden er gemiddeld een 3,6 uit voor hun dekking.
Raadsel
Waarom mensen thuis problemen hebben met het bereik is vaak een raadsel. Ruim 55 procent van de deelnemers met klachten zei geen idee te hebben. Een ruime meerderheid (62 procent) stelde geklaagd te hebben bij de provider. 30 procent is zelfs overgestapt.
Mensen met bereikbaarheidsproblemen worden soms gedwongen creatieve oplossingen te zoeken. Zo kan een deelnemer aan het onderzoek uit Spijkenisse-Noord thuis alleen bellen als hij naast een kastje van Vodafone staat.

Maatregelen

Nederlanders oordelen het meest positief over Simyo, dat gemiddeld een 6,4 krijgt voor zijn mobiel bereik. Vodafone komt er met een 5,5 het slechtst vanaf. De provider laat in een reactie weten met maatregelen te komen.
Volgens Vodafone wordt het met de huidige generaties mobiele netwerken en steeds beter geïsoleerde woningen ook lastiger om overal bereik binnenshuis te garanderen. Daarom komt het bedrijf onder meer met 4G-bellen en bellen via wifi.
Maasvlakte
Wie de deur uitloopt, is evenmin verzekerd van goed bereik. Vooral in buitengebieden kan niet overal ongehinderd worden gebeld. In de Biesbosch, de Maasvlakte en bij de kust van Voorne-Putten worden de meeste problemen gemeld.
De cijfers geven mogelijk een vertekend beeld, omdat mensen via internet werden opgeroepen om deel te nemen aan het onderzoek. Mensen die problemen hebben, waren mogelijk sneller geneigd te reageren.
Klik hieronder voor het kaartje om te zien hoe de ervaringen in uw gemeente zijn.