GEWELD

25 jaar na de Slag bij Beverwijk: 'Ik heb veel vechtpartijen meegemaakt, maar dit had ik nog nooit gezien'

Slag bij Beverwijk
Slag bij Beverwijk © Kees Spruijt
"Ik kwam terug bij de auto en kon niet goed thuisbrengen wat ik had gezien. Ik kreeg hoofdpijn en moest overgeven", vertelt de Rotterdamse fotograaf Kees Spruijt. Het is woensdag 25 jaar geleden dat bij een massale vechtpartij tussen hooligans van Feyenoord en Ajax de 35-jarige Amsterdammer Carlo Picornie het leven laat. De vechtpartij in een weiland langs de A9 bij Beverwijk staat bekend als de Slag bij Beverwijk.
Spruijt is als enige journalist/fotograaf aanwezig. "Ik wist niet precies wat er ging gebeuren, maar er was die dag wel veel nervositeit en ik wist dat veel Feyenoord-supporters daarnaartoe zouden gaan." De fotograaf volgt de Rotterdamse hooligans dan al langere tijd.
Feyenoord moet die dag op bezoek bij AZ in Alkmaar. Een paar weken eerder, op 16 februari 1997, is er voorafgaand aan de wedstrijd Feyenoord-Volendam een afgesproken confrontatie tussen hooligans van Feyenoord en Ajax. "De supportersbus van Feyenoord wordt op A10 aangevallen door Ajacieden", zegt Spruijt. "De harde kern die erachter reed, stapte uit de auto's en Ajacieden renden weg." Het Feyenoordkamp zou met veel meer mensen op zijn komen dagen dan van te voren was afgesproken.

Mietjes

In Volendam zijn even later volgens Spruijt veel cameraploegen aanwezig. Een Feyenoordsupporter roept vanuit een busje 'Amsterdam mietjes' en dat wordt geregistreerd door de camera's. De Ajacieden willen wraak. Hoe weet niemand, maar een nieuwe confrontatie wordt gepland. Zowel Spruijt als de ME en de Voetbaleenheid van de politie zijn paraat als de Feyenoorders op 23 maart 1997 richting Alkmaar gaan. Men verzamelt zich bij het wegrestaurant over de A4 en volgens Sprujit gaat 'een aantal gasten vooruit'. Zij zien beweging bij Beverwijk.
Dan gaat iedereen de auto's in. Ook Spruijt rijdt in zijn auto tussen de groep. "Plotseling zet iedereen z'n auto stil op de weg, dus ik pak mijn camera's, blijkt het om een groep joggers te gaan", zegt hij. "Dat was het enige leuke aan die dag." Naar verluidt hebben de Ajacieden het plan om vanaf een viaduct de Feyenoorders te bekogelen, maar omdat die een andere route nemen, komen ze elkaar bij Beverwijk tegen. De auto's stoppen opnieuw op de snelweg en Feyenoorders rennen het weiland in richting de Ajacieden.

Veldslag

Spruijt ziet honderden hooligans elkaar te lijf gaan in het veld langs de A9 bij Beverwijk. "Ik heb best veel vechtpartijen meegemaakt, maar dit had ik nog nooit gezien. Het was als Asterix en Obelix, twee groepen renden op elkaar af en er vielen mensen gewoon om."
De fotograaf pakt zijn camera's en loopt ook het veld in: "Toen kwamen de eerste gewonden alweer terug naar de auto." Spruijt loopt door, richting de massale vechtpartij. "Er werd niet alleen met vuisten gevochten, maar ook met kettingen, gereedschap, stuursloten en een krik."
Beeld van een verkeercamera
Beeld van een verkeercamera © archief
Dan krijgt een groepje jongere hooligans hem in het oog. "Weg met die camera", riepen ze. "Ik bleef staan, ik dacht dat ik veel mensen kende", maar het loopt anders. Zijn camera wordt afgepakt, Spruijt krijgt klappen en wordt met een honkbalknuppel op zijn knie geslagen.

Carlo Picornie dodelijk verwond

"Ik pakte mijn camera terug en haalde het filmpje uit de cassette, dan heeft niemand er meer wat aan", vertelt de fotograaf die vervolgens weer verder het weiland in loopt. Daar maakt hij de foto van Picornie die een dag later in vrijwel alle dagbladen zal staan. Hij ziet dat het slachtoffer op de grond zit en door meerdere mensen met allerlei spullen wordt geslagen en getrapt. De Amsterdammer overleeft het niet.
De foto verkoopt Spruijt nu niet meer. Hij heeft het negatief ook niet thuis. Terug bij zijn auto daar langs het weiland aan de A9 bij Beverwijk weet hij eigenlijk niet goed wat hij gezien heeft. Een deel van de Feyenoordsupporters gaat door naar Alkmaar voor de wedstrijd tegen AZ. Spruijt gaat naar het ANP om zijn filmpje te ontwikkelen.
"Toen begon de ellende", zegt hij 25 jaar later. "De politie, supporters, bedreigingen van beide kanten, ik ben wel even van de radar verdwenen." De Slag bij Beverwijk raakt hem ook: "Ik heb een paar maanden niet gefotografeerd."

Dieptepunt

De Slag bij Beverwijk is een triest dieptepunt in het geweld tussen rivaliserende hooligangroepen. Picornie wordt nog elk jaar herdacht door de Amsterdammers. Tijdens de Klassieker van afgelopen zondag hangt er een groot spandoek voor hem in de Arena en woensdag staat er een paginagrote advertentie in de Telegraaf.
Voor de dood van Picornie wordt een dan 21-jarige Rotterdammer veroordeeld tot vijf jaar cel. Een aantal andere betrokkenen bij de veldslag krijgt celstraffen variërend van een paar maanden tot vier jaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl