CORONAVIRUS

Mondkapje nergens meer verplicht, maar niet iedereen neemt definitief afscheid

Mondkapjes in het openbaar vervoer
Mondkapjes in het openbaar vervoer © Jordy Nijenhuis
Het is zover, vanaf vandaag is het mondkapje in het openbaar vervoer na anderhalf jaar verleden tijd. Gooit iedereen met blijdschap het kapje bij het vuil, of zijn er ook mensen die het lastiger vinden om afscheid te nemen?

Eindelijk geen beslagen bril meer in de metro

Willem (75) uit Spijkenisse was vanmorgen opgelucht dat het mondkapje niet meer nodig was in het openbaar vervoer. "Als ik in de metro zit en ik doe mijn mondkapje op, zie ik niks meer. Mijn bril beslaat gelijk", legt hij uit. "Je bent er niet mee geboren, dus het hoort niet op je lichaam te zitten." Maar toen het nog moest, zette hij wel altijd gewoon een mondkapje op. "Eigenlijk ben ik heel flexibel, ik luister heel goed naar hetgeen wat moet en ik ben sociaal ingesteld. Als ze aangeven dat het beter is om ‘m op te doen, dan doe ik dat."
Dat andere mensen misschien nu nog wel een mondkapje willen dragen, vindt Willem prima. "In de metro was het vanochtend behoorlijk druk en mijn vrouw was de enige met een mondkapje. Zij voelt zich daar prettig bij en ze vindt het lekker warm. Dat moet ze zelf weten natuurlijk, het is haar leven."
Je bent er niet mee geboren, dus het hoort niet op je lichaam te zitten.
Willem
Of Willem nu ook weer teruggaat naar de manier van begroeten van voor corona, weet hij nog niet. "Ik wacht af wat de ander wil. Je houdt er toch rekening mee, met alles wat er gebeurd is. Maar ik begroet m’n vrouw nog net zo als ik hiervoor deed", lacht hij.
Willem vindt dat we moeten de corona-pandemie wel een beetje in perspectief moeten zien. "Ik hoop dat we het allemaal achter de rug hebben, maar wat we nu hebben met de oorlog is veel erger."
Willem (75) op Rotterdam centraal
Willem (75) op Rotterdam centraal © Rijnmond

Handen schudden? Liever niet

"Ik vond de mondkapjes niet zo fijn om te dragen", verzucht Aisha (15) uit Rotterdam-Zuid. "Op plekken waar het echt verplicht was, zoals in het openbaar vervoer, droeg ik 'm nog wel."
Dat het nu ook in de trein en metro niet meer hoeft, vindt Aisha een opluchting. "Ik zit best vaak in het openbaar vervoer om naar school te komen, dus ik ben echt blij dat het niet meer hoeft. Ik heb hem ook nu niet meer bij me."
Het handen schudden hoeft van haar niet meer terug te komen. "Voor corona deed ik dat ook niet echt, ik ga gewoon 'hoi' zeggen of soms geef ik dan misschien een knuffel", legt ze uit. "Maar eigenlijk deed ik dat knuffelen ook al wel een tijdje weer."
Aisha (15) op Rotterdam CS
Aisha (15) op Rotterdam CS © Rijnmond

Weer zoenen op een verjaardag voelt onwennig

Barbara (35) uit Gouda had wel een mondkapje op zak vandaag. Ze is met een lichte verkoudheid naar Rotterdam gekomen om haar trouwjurk te passen, en wil niet onbedoeld iemand in de trein aansteken. "Als iemand er last van zou hebben wilde ik toch de mogelijkheid hebben om een mondkapje op te doen. Ik doe het dan niet voor mezelf, maar zodat ik anderen niet verkouden maak."
Ik doe het dan niet voor mezelf, maar zodat ik anderen niet verkouden maak.
Barbara
Dat de mondkapjes nu helemaal niet meer op hoeven, vindt ze nog wel een gek idee. "Het is wel echt weer wennen, ook als je een supermarkt inloopt dat je denkt: oh nee het hoeft niet meer!", lacht ze. "Het was echt een automatisme geworden, maar ik denk eigenlijk dat we het snel weer afleren."
Er is veel veranderd door corona, merkt ook Barbara. "Handen geven doe ik eigenlijk niet meer, net als zoenen op verjaardagen. Laatst deed ik dat wel weer op een verjaardag en dat voelde opeens heel onwennig", vertelt ze. "We zijn ons van een hele hoop dingen veel bewuster geworden denk ik de afgelopen jaren."
De meeste mensen zijn blij dat mondkapjes verleden tijd zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl