20 JAAR UEFA CUP

20 Jaar UEFA Cup - Aflevering 7: Milaan is helemaal van Feyenoord (en Rijnmond)

Feyenoord viert het eigen doelpunt van Internazionale in het heenduel van de halve finale van de UEFA Cup van 2001/2002
Feyenoord viert het eigen doelpunt van Internazionale in het heenduel van de halve finale van de UEFA Cup van 2001/2002 © Rijnmond
De onmogelijke vrije trap in Freiburg, de miraculeuze ontsnapping tegen PSV en de rood-witte invasie in Milaan. Twintig jaar geleden veroverde Feyenoord met de UEFA Cup als laatste Nederlandse ploeg een Europese prijs. Daarom doken we in het archief van Radio en TV Rijnmond om in een speciale podcastserie van FC Rijnmond terug te blikken op deze memorabele prestatie. Vandaag aflevering 7: hoe Feyenoord, Het Legioen en Rijnmond in Milaan de baas waren.
Luister hieronder naar de Podcast Special over 20 Jaar UEFA Cup van Feyenoord. De tekst gaat verder onder de audio.
Het had maar weinig gescheeld of niet Feyenoord maar PSV zat bij de laatste vier van de UEFA Cup. In De Kuip ontsnapten de Rotterdammers via een late kopbal van Pierre van Hooijdonk (1-1), die ook nog de hoofdrol zou opeisen met de laatste benutte penalty in de strafschoppenreeks. Feyenoord stootte voor het eerst sinds 1996 naar de halve finale van een Europees toernooi. Het team van trainer Bert van Marwijk treft daarin een tegenstander van formaat: Internazionale.
Zoals gebruikelijk bij Europese uitwedstrijden reist Het Legioen massaal af naar de uitwedstrijd om Feyenoord aan te moedigen. Maar het zijn niet alleen fans die de Rotterdammers achterna gaan naar Italië. Rijnmond pakt groots uit en tientallen collega's zakken af naar Italië om daar uren radio en televisie te maken. De trip naar Milaan zal daarom ook voor veel (oud-)Rijnmonders een historische belevenis worden.

Oude glorie komt langs bij Rijnmond

Op 4 april 2002 komt Radio Rijnmond heel de dag vanuit Milaan. Hans van Vliet en Ronald van Oudheusden presenteren vanuit de Italiaanse stad hun shows op een boot, waar Feyenoord-supporters langskomen. In de stad scharrelen de verslaggevers rond. Zo zijn Wilfried de Jong en Jack Kerklaan op Piazza Duomo, het grote plein van Milaan, te vinden en doen met een telefoonverbinding uitgebreid verslag. Daar zijn veel Feyenoord-supporters te vinden, die genieten van hun trip naar Italië. De Jong en Kerklaan zien zelfs dat de Feyenoord-vlag op de Dom wordt opgehangen.
Luister in Podcast UEFA Cup ook naar de radioreportage van Ronald van Oudheusden en Paul Verspeek, die samen twee (elektrische) kaarsen van pastoor Vismans uit Schiedam hadden gekregen om die aan te steken voor Feyenoord. Dat deden zijn in de Dom van Milaan, vlak voor het uitduel met Internazionale (0-1).
Ook televisiepresentator Peter Houtman is van de partij in Milaan. De oud-spits van Feyenoord gaat op zoek naar de mooiste supportersverhalen in deze stad, waar de Rotterdammers ooit de grootste prijs in de clubhistorie wonnen. Een toelichting is eigenlijk niet nodig, maar we doen het toch: Feyenoord pakte op 6 mei 1970 ten koste van de Schotse topclub Celtic in San Siro de Europa Cup I.
Kijk hier naar de lange reportage van Peter Houtman op de wedstrijddag van 4 april 2002:
ARCHIEF: Peter Houtman volgt voor TV Rijnmond Feyenoord in Milaan (2002)
In Milaan wordt het verleden geëerd. Rijnmond nodigt de grootste voetbalhelden uit om vooruit te blikken op de belangrijke wedstrijd van die donderdag. Niemand minder dan de Rotterdamse oud-voetballer Faas Wilkes, die in het verleden voor Internazionale speelde, schuift aan bij Radio Rijnmond en TV Rijnmond.
Ook Ove Kindvall is vanuit Zweden naar Italië gekomen. Van jong tot oud: iedereen respecteert de voormalig spits van de Rotterdammers. De maker van het beroemdste doelpunt van Feyenoord ooit geniet van alle aandacht. "Ze hebben cupkoorts", reageert Kindvall opvallend nuchter. "De supporters willen graag de beker omhoog houden. Het liefst in Rotterdam!"

Dudek, Laybutt en Malkowski

Feyenoord treft met Internazionale dus een Italiaanse topclub. De Milanezen doen, net als de Rotterdammers, in hun land mee om het landskampioenschap. Inter kan beschikken over een aantal topspelers: Francesco Toldo, Javier Zanetti, Clarence Seedorf, Christian Vieri en natuurlijk de Braziliaanse superster Ronaldo, die terugkeert van een blessure.
In de Italiaanse media gaat het vooral over de titelstrijd in de Serie A. Samen met AS Roma en Juventus strijdt Internazionale om de landstitel, die razend spannend is. De halve finale in de UEFA Cup lijkt meer een bijzaak. Dat geldt in elk geval voor de eerste wedstrijd van het tweeluik.
Kijk hieronder naar de laatste trainingen van Internazionale en Feyenoord voorafgaand aan de eerste halve finale:
ARCHIEF: Internazionale en Feyenoord trainen voor het laatst voor eerste halve finale (2002)
Sterker nog, de Italiaanse media weten niet zo goed wat die van Feyenoord moeten verwachten. De krant La Stampa maakt het al helemaal bont. Volgens dat medium staat Jerzy Dudek in het doel van de Rotterdammers. Dat is merkwaardig, want een paar maanden geleden heeft de Poolse doelman een toptransfer naar het Engelse Liverpool gemaakt.
En dat is nog niet alles. La Stampa verwacht een basisplaats voor de Australische verdediger Stephen Laybutt. Opvallend, want hij is enkele maanden daarvoor bij de Rotterdammers vertrokken. Ook doet Jean-Paul van Gastel ineens bij Feyenoord mee. De desbetreffende sportredactie zal op dat moment geen Serie B hebben gevolgd, waar Van Gastel toen bij Ternana Calcio onder contract stond. En ook op de bank van de verwachte opstelling staat een foutje. Zbigniew Malkowski, die aan Excelsior is verhuurd, zou de reservedoelman moeten zijn. Een foutje moet kunnen.
Heeft Feyenoord volgens de Italiaanse media dan helemaal niets te bieden? Ja. Er worden twee namen genoemd waar Internazionale op moet letten: Jon Dahl Tomasson (die later naar stadsrivaal AC Milan zou gaan) en natuurlijk smaakmaker Pierre van Hooijdonk.

'De supporters motiveren altijd'

Trainer Bert van Marwijk ziet Feyenoord in de tweestrijd tegen Internazionale als de underdog. Die rol bevalt hem wel. "Ik ben er niet ongelukkig mee", zegt hij. "Er ligt al zoveel druk op de schouders van iedereen. Zeker bij zo'n wedstrijd. Als je hiermee al wat druk kunt wegnemen, dan is dat alleen maar positief."
Aanvoerder Paul Bosvelt merkt op dat het veld in Giuseppe Meazza nogal stroef is. "Dat is een nadeel", vindt de Feyenoord-middenvelder. "Het belangrijkste is dat we een goed resultaat kunnen afdwingen en dat we het thuis kunnen afmaken. Doorgaan is onze prioriteit."
Niet iedereen van Het Legioen is van tevoren in het bezit van een kaartje. Bijvoorbeeld onze collega Ron Plaisier, die samen met zijn broer en twee vrienden een roadtrip naar Italië maakt. Ze struinen heel Milaan af om een kaartje voor Internazionale-Feyenoord te vinden. Dat lukt hen uiteindelijk. Plaisier legde deze zoektocht op camera vast en maakte een reis mee om nooit te vergeten.
Kijk hieronder naar de reportage over de zoektocht naar wedstrijdkaartjes voor Inter-Feyenoord:
ARCHIEF: Ron Plaisier en zijn vrienden gaan op zoek naar kaartjes voor Inter-Feyenoord (2002)
Bosvelt is blij met de aanwezigheid van de grote groepen Feyenoord-supporters. "Meestal zet je bij de laatste training in het stadion de knop om", legt de aanvoerder van Feyenoord uit. "Maar als je al die supporters ziet, dan weet je in elk geval dat het leeft. Dat motiveert altijd."

'Een eigen doelpunt van Córdoba, maar die telt ook!'

Ruim achtduizend Feyenoord-supporters zullen in het uitvak zitten voor het eerste duel met Inter, dat de heenwedstrijd niet zo serieus neemt. Inter-coach Héctor Cúper spaart zoals verwacht een groot aantal sterkhouders. Zo zitten Ronaldo en Seedorf op de bank van de Milanezen. Feyenoord treedt wel met de sterkste ploeg aan. Dat betekent dat Patrick Paauwe op tijd is hersteld van zijn enkelblessure.
Giuseppe Meazza is absoluut niet uitverkocht. Ongeveer 40 duizend toeschouwers hebben een kaartje voor dit belangrijke duel. Zeker een vijfde daarvan is aanhanger van Feyenoord.
Het zijn de Rotterdammers die een feestje kunnen vieren. Het Legioen zorgt voor een geweldige sfeer in de halve finale van de UEFA Cup. In de vijftigste minuut van de wedstrijd ontstaat er een orkaan van geluid in het uitvak. Feyenoord komt op voorsprong bij Inter. Het is Ivan Córdoba die met een eigen doelpunt de Feyenoord-supporters in extase brengt (0-1). De Rotterdammers hebben in elk geval het belangrijke uitdoelpunt te pakken. Als Feyenoord de zege ook nog eens over de streep trekt, maakt de blijdschap nóg mooier. Dat Shinji Ono en Tomasz Rzasa de return in De Kuip vanwege een schorsing moeten missen, dringt nog niet echt door. Wel zijn er zorgen over de geblesseerd uitgevallen Bonaventure Kalou.
Ook de thuisblijvers in Rotterdam vieren feest na de 1-0 uitzege van Feyenoord bij Inter: van restaurant La Salute tot het centrum. Kijk hieronder naar de reportage:
ARCHIEF: Rotterdam viert de 1-0 uitzege van Feyenoord bij Internazionale (2002)
Na het laatste fluitsignaal blijft het nog lang feest in het uitvak, buiten Giuseppe Meazza én in het centrum van Rotterdam. Feyenoord is nog één wedstrijd verwijderd van een Europese finale en dat besef dringt bij iedereen door. In het uitvak ontstaan mooie taferelen, wanneer Europa Cup I-winnaar zijn gezicht laat zien bij Het Legioen. Uiteraard worden ook de helden van 2002 figuurlijk op een schild gehesen. Iedereen weet goed dat er iets moois gebeurt met Feyenoord. Nog één keer Internazionale overleven en de finale van de UEFA Cup is binnen.
Wil je een reactie achterlaten op dit artikel of heb jij feedback over de podcast? Doe dat dan via het e-mailadres sport@rijnmond.nl.
Luister jij de FC Rijnmond Podcast al? Abonneer je snel!