nieuws

150 jaar Nieuwe Waterweg

Het is maandag precies 150 jaar geleden dat de eerste spade de grond in ging voor de aanleg van de Nieuwe Waterweg. Reden voor een feestje bij de Maeslandtkering en bij Fort 1881 in Hoek van Holland, vindt Rijkswaterstaat.
Op deze plekken is een tentoonstelling te zien over het stuk waterbouwkundig vernuft van ingenieur Pieter Caland.
Aan het begin van de middag is een botenparade van de kering naar Fort Hoek van Holland vertrokken. Daar staat burgemeester Aboutaleb klaar om de schepen te verwelkomen. Er zullen salutschoten klinken.
Directeur-generaal Dronkers van Rijkswaterstaat blikt op het jubileumfeest ook vooruit en kondigt de start van de verdieping van de Nieuwe Waterweg aan. Die wordt uitgebaggerd naar 17 meter onder NAP voor de steeds groter wordende schepen. Het project gaat 60 miljoen euro kosten.
Basisschoolleerlingen hebben maandagochtend een kruiwagenrace gehouden in Hoek van Holland. Ze verplaatsten een kuub zand van A naar B. Daarmee verwezen ze naar de manier waarop de Nieuwe Waterweg werd uitgegraven.
Voor de aanleg van de 'slagader van de Nederlandse economie' waren jarenlang arbeiders in de weer met spades en kruiwagens.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl