LONGREAD

Cyriel Dessers, geliefde spits bij Feyenoord, als goalgetter en kindervriend

Cyriel Dessers deelt handtekeningen uit in De Kuip
Cyriel Dessers deelt handtekeningen uit in De Kuip © Rijnmond
Ook als hij een keertje niet scoort is hij mateloos populair. Cyriel Dessers neemt in de tweede helft van de oefenwedstrijd tegen RKC Waalwijk plaats op de tribune. Maar rustig kijken naar zijn ploeggenoten kan hij niet, als hordes kinderen hem spotten op het ereterras. Dessers is geliefd in De Kuip, bij jong en oud.
Feyenoord oefent tegen RKC Waalwijk, op zich niets bijzonders. Het is wel speciaal dat dit gebeurt mét publiek erbij. Dessers was tot voor kort de reservespits van Feyenoord en liet het netje regelmatig bollen in oefenduels tussen de competitieduels door. Die wedstrijden werden dan gespeeld op een achteraf veldje. Besloten, dus zonder publiek. Hoe anders was dat rondom het benefietduel met RKC. Een half gevulde Kuip, met name met kinderen, die kabaal maakten als ware het een volle Kuip.
“Dit was leuker dan waar we normaal onze oefenduels spelen,” beaamt Dessers. “Met het publiek erbij en al die kinderen. Dat zorgt voor een leuke sfeer.” Dessers is een publieksspeler, maar van het meest jonge publiek geniet hij misschien wel het meest. Dat is niet nieuw. Toen hij in 2017 vertrok bij NAC Breda om bij FC Utrecht te gaan spelen kwam dat hard aan in Brabant. Althans, bij een jonge fan van NAC. Ook Dessers zag het filmpje op Social Media van de 6-jarige fan Marien en besloten hem te verrassen met een speciaal filmpje en cadeautje.
Het tekent de Vlaamse spits, die sowieso flink actief is op Social Media. Denk maar aan zijn reactie op de sceptische Feyenoordfan die zijn schoene zou opeten als Dessers tien goals zou maken. De Belg was in staat om hem zelf het bestek te komen brengen. Iets teruggeven aan de fans, zei het via een ludiek bericht op Twitter, het is voor hem een kleine geste. Zeker richting de allerjongste fans. “Ik was ook zo. Ik ging regelmatig naar de open dag bij Genk, dat was bij ons in de buurt. Handtekeningen jagen en foto’s scoren. Dat hoort er bij sowieso. Ik heb ook aan de andere kant gestaan, dus het is voor mij geen moeite om die kinderen iets te bieden. Je maakt iemand zijn avond of week ermee.”

Niet meer anoniem in Rotterdam

Vanaf zijn komst naar Feyenoord merkt Dessers al dat hij bij een grote club is terechtgekomen. De impact is enorm, zeker als hij ook zijn goals begint te maken. Normaal anoniem over straat gaan in Rotterdam wordt steeds onmogelijker. “Vanaf het begin merkte ik al dat Feyenoord leeft in heel de stad. Hoe meer je scoort, hoe meer ik mijn naam hoor vallen als ik door de stad loop. Als het op een positieve manier is omdat je goals maakt en de ploeg het goed doet, dan is het een heel fijn bijverschijnsel.”
In het stadion is dus helemaal bal. Nadat Dessers gewisseld is tegen RKC Waalwijk en omgekleed de tribunes weer opkomt, is er geen houden aan. De kinderen ontdekken Cyriel op de tribune en gaan er op af. “Ik ging bij Justin zitten, even rustig en afgezonderd in de box. Maar opeens hadden al die kinderen het gezien en stonden ze bij het glas. Ze waren met zoveel dat zelfs de mensen erachter de wedstrijd niet meer konden zien. Dat vond ik vervelend voor die mensen, maar voor die kinderen is het prachtig. Hier komen ze voor naar het stadion, om de spelers van Feyenoord van dichtbij te zien of een fotootje te maken. Er staan er ook nu nog een paar te wachten dus ik denk niet dat ik onmiddellijk naar huis kan haha.”
“Ik stuurde ze nog even door naar Senesi en Trauner, haha. Toen gingen er een paar kinderen even daarheen. Maar het is gewoon leuk om hun enthousiasme te zien en om met die kinderen een leuke avond te hebben. Als je ze gelukkig kan maken met een foto of een vuistje, daarvoor doe je het als voetballer en zij als supporter.”
De wedstrijd werd gehouden om 18:00 uur zodat vooral de jonge Feyenoorders er bij konden zijn maar het duel stond natuurlijk vooral in het teken van een hoger doel. De opbrengst van het duel tegen RKC Waalwijk komt ten goede aan projecten om Oekraïense vluchtelingen van hulp te voorzien. “Ik vind het mooi dat Feyenoord jaarlijks een benefietwedstrijd speelt,” vertelt Dessers erover. “Dit jaar is het nog iets extra erbij. Het is fijn dat wij als voetbalclub, met voetbal als belangrijkste bijzaak in de wereld, daarin kunnen helpen. Wij spelen als voetballers ook een maatschappelijke rol. Ik persoonlijk doneer al aan goede doelen en ik weet van andere medespelers dat zij dit ook doen. En als het georganiseerd kan vanuit de club, op deze schaal, dan is dat heel speciaal.”

Concurrentiestrijd met Linssen: ‘Wij maken elkaar beter’

Cyriel Dessers en Bryan Linssen stonden weer eens samen in de basis bij Feyenoord. En dat komt niet vaak voor. Doorgaans is het zo dat er slechts plek is voor één van de twee spitsen. Opmerkelijk genoeg is het dit seizoen zo dat vooral de vervanger veel lijkt te scoren, in de oefenduels buiten de competitie om. Was het eerst Dessers die de ene na de andere goal maakte, deze keer was juist Linssen die er twee scoorde terwijl Dessers droog bleef staan. Het verbaast de Belg niet.
“Vanaf de eerste dag dat ik hier ben pushen wij elkaar al. Bryan heeft het goed gedaan, vooral in de eerste seizoenshelft heel veel goals gemaakt. Nu sta ik erin en maak ik mijn goals. Ik hoop dat dat blijft duren en dat wij allebei nog belangrijk kunnen zijn in het restant van de competitie. Dat gaan we nodig hebben.” Dat Dessers zelf niet scoorde deert hem deze keer niet. “Nee, over mijzelf ben ik niet helemaal tevreden,” blikt hij terug op de oefenwedstrijd. Maar ik wil daar niet te zwaar aan tillen. De wedstrijd was amper 72 uur na de Klassieker. Ik heb lang moeten wachten op mijn kans en nu moest ik vier zware wedstrijden spelen in tien dagen tijd. De vermoeidheid zat nog een beetje in mijn benen. Dat Bryan nu twee keer scoort is alleen maar goed voor het team, het is lang omgekeerd geweest en dat heeft ons als team ook enorm geholpen.”
Dessers had wel kunnen scoren, maar hij besloot een bal af te leggen op een medespeler in plaats van voor eigen succes gaan. “Ik twijfelde een klein beetje en probeerde hem af te leggen. Achteraf gezien had ik gewoon mijn spitseninstinct moeten laten spreken en hem erin moeten schieten. Ik ben blij dat dit gebeurt in een oefenwedstrijd want nu weet ik ook dat ik hem de volgende keer in de competitie gewoon zelf moet schieten. En dan binnen schieten vooral.”
Het is precies het tegenovergestelde van wat we in de Arena zagen. Ajax-Feyenoord, stand 1-2. Als Dessers de bal afgeeft op Jens Toornstra is het 1-3 en wint Feyenoord mogelijk in Amsterdam. Dessers schoot zelf en het bleef 1-2 in een wedstrijd die uiteindelijk in 3-2 eindigt. Na afloop ging het veel over dat ene mogelijk beslissende moment. “Daar heb ik een duidelijke uitleg voor. Op het moment dat je in een dribbel zit en in duel bent met twee verdedigers dan is die laatste toets een beetje weg van de goal. Dus mijn gezichtsveld is er niet, ik kan niet zien dat Jens daar staat. Dan kan je zeggen: hij had hem blind moeten geven. Maar ik geef niet zo graag ballen blind, zeker niet als ik niet weet wat de situatie is. Ik schiet hem graag zelf en ik denk dat ik hem ook goed schiet. Hij gaat echt rakelings langs de paal. Dus met die commentaren en kritieken… Ik kan er wel naar kijken hoor, maar ik kon Jens echt niet zien.”

Volgende benefietwedstrijd voor de transfersom van Dessers

Voetballers zijn net normale mensen. En de voetballers die momenteel bij Feyenoord spelen zijn betrokken bij wat er in de wereld om ze heen gebeurt. Het gaat in De Kuip dus ook veel over de situatie in Oekraïne, niet alleen op een avond van een speciale benefietwedstrijd. “We hebben het daarover met elkaar. Zeker de eerste dagen, toen ging elk gesprek daarover. De laatste dagen ook, met onze nieuwe keeper die uit die situatie komt. Als ik zijn verhalen hoor, dat is dan extra aangrijpend omdat je het uit de eerste hand hoort. Hij is daar vertrokken en moest al zijn spullen daar laten. Zelfs als je het ziet op televisie kan je jezelf zulke dingen lastig voorstellen. Als je het hoort vanuit de eerste persoon dan is dat erg aangrijpend. Wat wij doen is heel klein in verhouding tot de ellende die daar is, maar elk procentje kan hopelijk iemand helpen.”
Een mogelijk volgend goed doel voor een benefiet kan de transfersom van Dessers zijn. Zoals bekend wil Genk vier miljoen voor hem hebben, als gelimiteerde koopsom waarvoor Feyenoord hem na deze huurperiode kan overnemen. Teveel geld voor de Rotterdammers, zo gaf Arne Slot al meermaals aan. En het laten zakken van de prijs is voor Genk geen optie, zo gaven de Belgen al aan in een Vlaamse krant. En dus zal er een list gevonden moeten worden door Feyenoord. “Deze supporters zijn wel echt gek, dus het zou zomaar kunnen!” lacht Dessers op onze suggestie om voor hem een inzamelingsduel te houden. “Kijk, ik heb dit vaker gezegd, ik beslis er niet over. Het gaat om wat er in de bestuurskamers gebeurt en ik ben net als ieder ander erg benieuwd wat er gebeurt in de komende maanden. Het is belangrijk dat ik goed blijf presteren, voor Feyenoord en voor Genk. Hopelijk hebben we dan op het einde alleen maar winnaars.”
Cyriel Dessers vergeet er één partij bij te noemen die er ook baat bij heeft als hij het goed blijft doen. Dat is hijzelf, natuurlijk. Om via die prestaties wellicht bij de selectie van zijn nationaal elftal te komen. De nationale ploeg van Nigeria. Want die hoop heeft hij zeker nog niet opgegeven. “Dat zit wel in mijn hoofd ja. Maar ik moet zeggen dat het wel een tikje heeft gekregen na de Afrika Cup. Ondanks afzeggingen ben ik er toen niet bijgekomen terwijl ik dat op dat moment wel verdiende. Dus dat vond ik erg jammer. Maar ik zal nooit nee zeggen tegen Nigeria, dat lijkt mij wel duidelijk.”
Als hij Feyenoord naar de Conference League winst kopt, dan zit hij er vast wel bij. “Nou, daar doe ik het dan voor!” lacht de spits. Dat, en die leuke reacties van de fans van Feyenoord, met name de allerkleinsten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl