nieuws

'Natuurprijs is erkenning voor Biesbosch en Haringvliet'

Boswachter Thomas van der Es is dolblij met de prijs van 300.000 euro voor de Biesbosch en het Haringvliet in de verkiezing 'het Mooiste natuurgebied van Nederland'. Het natuurgebied leek buiten de prijzen te vallen, maar werd door de jury als vierde winnaar aangewezen.
"Het is een mooie erkenning", zegt de boswachter. "Het is een uniek Hollands landschap, waar wij als Rijnmonders midden in mogen wonen en werken."
Van der Es wijst erop dat in het gebied miljoenen trekvogels en vissen komen en gaan. "Het is een bijzonder ecosysteem, ook op internationaal niveau."

Toch prijs

In een publieksverkiezing werden maandagavond vier natuurgebieden aangewezen tot 'mooiste van Nederland'. Het publiek koos voor het Waddengebied, de Veluwe en de Hollandse Duinen.
Pieter van Vollenhoven, de voorzitter van de jury, gaf vervolgens een 'wildcard' aan de Biesbosch en het Haringvliet. Van Vollenhoven: "In de delta ontmoeten zoet en zout water elkaar. Het is een fantastisch gebied, dat als het ware de verbinding vormt tussen de wadden en het kustgebied."
Dat de Biesbosch toch in de prijzen viel, was voor Van der Es geen reden om op te springen van de bank. "Maar dat was vooral omdat ik een bord risotto zat te eten op dat moment", zegt de Dordtse boswachter.

Steur en otter

Het neemt niet weg dat er met het geld veel kan worden gedaan. "Ik droom wel eens van de terugkeer van de steur en de otter", vertelt Van der Es. "Maar met 300.000 euro krijg je die niet automatisch terug. Daar is veel meer inspanning voor nodig."
Maar het geldbedrag kan wel helpen bij het natuurherstel. ''En mochten de twee diersoorten terugkeren in de regionale natuurgebieden, dan zorgt dat er wel voor dat er nog meer te beleven is voor de bezoekers die in onze regio komen'', besluit Thomas van der Es.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl