nieuws

Bewoners Berkel en Rodenrijs willen geschrapte bushalte terug

Het ziet er zo logisch uit. Een busbaan met een bushokje... maar de bus stopt er niet. Bewoners van het zuidelijk deel van Berkel en Rodenrijs vinden het niks dat de bushalte Bonfut wordt overgeslagen. "Wij willen die bushalte terug", zegt een deel van de omwonenden.
De Zoro-bus maakt deel uit van het Randstadrail-systeem. Het is een directe verbinding tussen Zoetermeer en Rotterdam. Voor de busverbinding is een speciale busbaan aangelegd.
Bewoners en natuurorganisaties zagen de komst van die busbaan eigenlijk niet zitten, maar nu de baan er ligt, is de bus door een deel van de omwonenden omarmd.
"Maar deze zomer was de bushalte in een keer verdwenen", zegt Astrid Oosenbrug, inwoonster van Berkel en Rodenrijs en PvdA-kamerlid. "Dat was ons als buurtbewoners niet helemaal duidelijk."
Na wat uitzoekwerk blijkt dat de halte ter hoogte van de Bonfut een tijdelijke halte was.
En ook al is de bushalte inmiddels deels overwoekerd met gras, er zitten nog wel eens mensen te wachten op de bus, zegt Oosenbrug. "En die mensen zien dan dat de bus gewoon voorbijrijdt."

Dan maar met de auto

En dus moeten de busgebruikers op zoek naar een alternatief. Een volgende bushalte? Die is ver weg.
"De volgende halte is tien minuten lopen verderop", zegt Gerard Bovens van de PvdA Lansingerland. "De afstand tussen de twee bushaltes is anderhalf kilometer. Ter vergelijking: dat is de afstand tussen het Hofplein naar de Erasmusbrug. Dat is nogal een stuk."
Daar komt nog eens bij dat de wandeltocht naar de volgende halte nauwelijks veilig is te noemen. "Er is geen stoep en ook geen verlichting", zegt de man.
Oosenbrug zegt dat ze inmiddels met de auto naar het station Randstadrail gaat. "Noodgedwongen", legt ze uit. "Want inmiddels is mijn fiets gestolen."

In actie komen

Als de bewoners willen dat de bushalte weer in ere wordt hersteld, dan moeten ze nu in actie komen, zegt Oosenbrug. "Het verkeersplan wordt voor 2018 weer aangepast. Dus als we deze halte daarin terug willen hebben, dan moeten we dat nu aangeven."
De Metropoolregio Rotterdam Den Haag beslist uiteindelijk of bushalte Bonfut in Berkel en Rodenrijs weer gebruikt gaan worden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl