nieuws

Brandbrief over armoede in Rotterdam-Noord

De gebiedscommissie Noord slaat alarm over de armoede in dit Rotterdamse stadsdeel. Volgens de commissie groeit het aantal mensen dat nauwelijks rond kan komen.
Voorzitter Thomas Roskam van de gebiedscommissie vertelt dat hij steeds meer mensen ziet die onder de armoedegrens leven. "Twee jaar geleden had een op de vijf gezinnen armoedeproblemen. Nu is dat een op de vier. Er is dus een stijging zichtbaar."
Roskam: "Dan gaat het bijvoorbeeld om kinderen die niet kunnen betalen om te gaan sporten of zonder ontbijt op school komen. Of mensen met een AOW-uitkering die medicijnen in Spanje kopen, omdat het daar goedkoper is."
Ook steeds meer mensen melden zich bij de supermarkt met gratis brood en groente. In het voedselcentrum Isaak & De Schittering in de Provenierswijk krijgen klanten gratis brood en groente als ze voor minimaal 50 eurocent boodschappen doen. Jeffrey Barros: "Mensen komen hier met verhalen dat ze met tien euro per week moeten rondkomen; dat is echt heel weinig."

Brandbrief

De voorzitter van de gebiedscommissie Noord heeft een brandbrief gestuurd naar het stadhuis aan de Coolsingel. Want nu gaat er volgens hem teveel fout.
"Er wordt wel wat aan armoede gedaan", zegt Roskam, "maar het geld gaat naar de verkeerde dingen en kan beter geïnvesteerd worden als je de problemen wilt oplossen."

Verkeerd voorbeeld voor jongeren

Roskam wijst vooral op het jongerenwerk. Hij krijgt verontrustende berichten over het jongerenwerk, dat maar net het hoofd boven water kan halen.
"Buurthuizen moeten langer open blijven en er moeten meer activiteiten komen", zegt Roskam. "En er moeten stageplekken beschikbaar komen voor deze jongeren als we de situatie structureel willen verbeteren."
De commissievoorzitter legt uit dat er veel 'slechte rolmodellen' rondlopen in de oudere wijken. In sommige straten ben je een uitzondering als je 's ochtends naar je werk gaat.

Aanbevelingen

In de brandbrief staan ook wat aanbevelingen van de gebiedscommissie. Roskam vindt dat er meer en beter samengewerkt moet worden met het wijkteam.
Een ander punt is om ook beter te communiceren met de mensen in de wijk. "Ambtenaren schrijven soms brieven die niet aansluiten bij de wereld van mensen in sommige wijken", gaat Roskam verder.
"Mensen snappen brieven met ambtelijke taal niet, het is onnodig complex. Ze weten niet voor welke extra potjes met geld ze in aanmerking komen en ondertussen stapelen de schulden zich op."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl