CORONAVIRUS

Nika (6) kan door long covid niet meer naar school

Nika (6) uit Rhoon heeft long covid
Nika (6) uit Rhoon heeft long covid © Privé
Hoewel de meeste kinderen amper last hebben van een coronabesmetting, geldt dat niet voor de 6-jarige Nika uit Rhoon. Zij raakte in maart vorig jaar besmet en is één van de honderden kinderen in Nederland met langdurige klachten na een coronabesmetting, beter bekend als long covid. Nog altijd ondervindt zij daar dagelijks de gevolgen van. Ze kan zelfs niet meer naar school. Haar moeder Michelle Korporaal zet zich in om hier meer aandacht voor te krijgen.
Nika raakte in maart 2021 voor het eerst besmet. Echt ziek was ze er niet van, vertelt moeder Michelle. "Ze had een flinke snotneus en later kreeg ze die vermoeidheid. Ze is daarna wel weer naar school gegaan, maar was dan weer verkouden, dan weer thuis, weer beter, weer naar school, weer hoesten... Dat bleef zo doorgaan. In november raakte ze voor een tweede keer besmet."

Dertien uur slaap per nacht

De klachten houden sindsdien aan. Zo is Nika nog altijd erg moe. "Dat kun je ook in haar gezicht zien: rode konen", vertelt haar moeder. "Normaliter is ze een heel energiek kind, maar nu wil ze op de bank hangen." Het meisje slaapt zo'n 13 tot 14 uur per nacht. "Ook is ze heel snel overprikkeld, ze kan weinig hebben. Ze kan ook niet meer tegen harde geluiden." De klachten zijn zo erg, dat ze niet meer naar school kan sinds januari.
Lees verder onder video
Moeder vertelt over Long Covid
"Dat is heel heftig. Ze mist haar vriendinnetjes, kan niet meer naar de clubjes die ze gewend was, er zijn verjaardagspartijtjes waar ze niet meer bij kan zijn. Het is lastig om dan tegen haar te zeggen dat dat even niet gaat en dat ze eerst beter moet worden."
De impact op het gezin is enorm. Nika's oudere broer van 9 gaat wel naar school, maar gaf eerder al aan dat hij bang is om zijn zusje te besmetten. "Dergelijke ballast wil je helemaal niet bij je kind neerleggen", vertelt Michelle. Nika is veel bij oma, zodat ze lekker kan uitslapen en niet vroeg haar bed uit hoeft als haar ouders moeten werken. "Nu hoeven we haar 's ochtends niet wakker te maken. En op het moment dat iemand van ons ziek is, komen we niet."
Nika (6) voor haar coronabesmetting
Nika (6) voor haar coronabesmetting © Privé

Ziekenhuis

Een oplossing voor Nika's klachten is er nog niet. De artsen en de overheid weten zich ook geen raad. Het meisje is door de medische molen gegaan bij de speciale post-covidkliniek van het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam, waar wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar dit fenomeen. "Er is bijvoorbeeld bloed afgenomen en daar zitten afwijkende waardes in, maar die kunnen niet meteen allemaal verklaard worden. Daar wordt verder onderzoek naar gedaan."
Het gezin is inmiddels bezig met een ergotherapeut, om toch een bepaalde mate van opbouw voor elkaar te krijgen. "De batterij van Nika raakt snel leeg. We moeten kijken hoe we die gevuld kunnen houden zodat ze snel weer naar school kan, al is dat maar voor een uurtje."

Facebookgroep

In de tussentijd probeert haar moeder meer aandacht te krijgen voor longcovid bij kinderen. Dat begon met een oproepje op een Facebookpagina voor volwassen met longcovidklachten en is inmiddels uitgegroeid tot een Facebookgroep waar inmiddels zo'n 850 andere ouders bij aangesloten zijn. "Er bleken dus veel meer ouders met kinderen te zijn met deze problemen."
Hoewel er voorlopig geen oplossing is voor deze groep, wisselen de ouders wel ervaringen en kennis uit. "Er komen allerlei vragen binnen, dus op die manier helpen we elkaar. Deze kinderen laten allemaal hetzelfde beeld zien. Het klachtenpatroon is soms wel wat anders, maar deze kinderen blijven allemaal kwakkelen met hun gezondheid na een covidbesmetting. De toekomst is ongewis. Dat maakt het zorgelijk, want gaat dit nog wel over? Niemand kan dat vertellen. Ik ken ook ouders die met hun kind al twee jaar onderweg zijn. Een uitzichtloze situatie, waar ik eigenlijk helemaal niet aan wil denken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl