nieuws

Nog geen akkoord over toekomst Urenco

De EON-kolencentrale op de Maasvlakte
De EON-kolencentrale op de Maasvlakte
De Nederlandse overheid steggelt nog altijd met de Duitse energiereuzen E.ON en RWE over de toekomst van uraniumverrijker Urenco. Voornaamste twistpunt is de vraag of het bedrijf in de toekomst naar de beurs mag of niet. Dat schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken)
dinsdag aan de Tweede Kamer.
Nederland heeft circa een derde van de aandelen Urenco in handen, net als Groot-Brittannië. De rest is in handen van RWE en E.ON. De betrokken partijen onderhandelen al geruime tijd over een nieuwe bedrijfsstructuur, ook omdat de Britten uit Urenco willen stappen. Nederland, dat zijn belang voorlopig nog wil houden, blijft dan als enige publieke aandeelhouder over.
Een van de uitgangspunten is dat de nucleaire technologie van Urenco niet in handen kan vallen van partijen die er mogelijk kwaad mee in de zin hebben. Verrijkt uranium kan worden gebruikt als splijtstof in kerncentrales, maar ook om kernwapens mee te maken. Ook de veiligheid in de fabrieken en leveringszekerheid moeten goed geregeld zijn.
Afgelopen zomer hebben Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië na moeizame
onderhandelingen een akkoord bereikt over wetgeving die daarvoor moet zorgen. De Duitse overheid stelde daarbij de voorwaarde dat er een nieuwe bedrijfsstructuur komt voor Urenco die een beursnotering uitsluit. Daarvoor is evenwel ook instemming van de private aandeelhouders nodig en die willen de optie van een beursgang juist open houden.
Kamp zegt te betreuren dat hij de Kamer nog geen wetsvoorstel kan aanbieden dat de publieke belangen rond Urenco veiligstelt. Gezocht wordt naar alternatieve mogelijkheden, aldus de bewindsman.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl