nieuws

Ingrijpen Inspectie SZW bij cao loont

szw
szw
Onderzoek van de Inspectie SZW naar het naleven van cao-afspraken heeft de afgelopen jaren al zeventien keer geleid tot 'herstelwerkzaamheden'. In sommige gevallen kregen werknemers uiteindelijk het loon waar ze recht op hadden. In een enkel geval kwamen chauffeurs in vaste dienst bij een transportbedrijf dat door de toezichthouder werd uitgelicht.
Sinds twee jaar legt een speciaal team van de Inspectie SZW zich toe op de ondersteuning en naleving van cao-afspraken. Dat gebeurt louter op verzoek van cao-partijen die niet altijd de gegevens krijgen van werkgevers en werknemers die nodig zijn. Tot nu toe zijn er 42 onderzoeken gedaan, waarvan het leeuwendeel op verzoek van vakbond FNV. Ook werknemers deden in twee gevallen een beroep op de Inspectie SZW.
In zeventien gevallen waren de bevindingen van de toezichthouder reden voor cao-partijen om actie te ondernemen. In vijf gevallen is dit nagelaten, terwijl over twintig onderzoeken nog een beslissing moet worden genomen.
Het onderzoek van de toezichthouder resulteert in een rapport van bevindingen. Dit rapport kan voor de aanvrager aanleiding zijn verdere acties te ondernemen tegen de werkgever waarvan wordt vermoed dat deze de cao-regels niet naleeft. In de meeste gevallen betekent dit een procedure bij de civiele rechter. De Inspectie SZW benadrukt dat handhaving van de cao altijd een verantwoordelijkheid is en blijft van de cao-partijen zelf.
In de komende jaren verwacht de Inspectie SZW meer verzoeken om cao-onderzoeken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl