nieuws

Maximaal drie keer plassen in verpleeghuis Careyn

Verpleeghuis Grootenhoek in Hellevoetsluis bepaalt dat patiënten maximaal drie keer op een dag naar het toilet mogen. Dat wordt schriftelijk vastgelegd, zo heeft RTV Rijnmond gezien.
Op een formulier worden de toilettijden gedicteerd: elf, twee en zes uur. Volgens familie van de patiënt wordt er moeilijk gedaan als iemand een keer extra naar het toilet wil.
Andere bezoekers van verpleeghuis Grootenhoek in Hellevoetsluis bevestigen dat er soms lange wachttijden voor toiletbezoek van patiënten zijn.

Werkdruk

Bestuurder Harry Luik van Careyn wil in een reactie niet ingaan op individuele gevallen. Hij zegt dat het voorkomt dat personeel afspraken maakt met bewoners om de werkdruk omlaag te brengen.
"Mensen die dementerend zijn, zijn vaak rusteloos en willen soms wel 36 keer naar de wc. Wat wij dan vaak doen, is dat wij hen helpen in hun behoefte om zo normaal mogelijk naar het toilet te kunnen. Als het even kan faciliteren we het wc-bezoek uiteraard."

Interventieteams

De Inspectie Gezondheidszorg heeft aangekondigd dat Careyn een interventieteam over de vloer krijgt om de zorg te verbeteren omdat die soms ernstig tekort schiet. Het is de eerste keer dat zo'n zware maatregel wordt genomen.
Volgens Luik bestaat zo'n interventieteam uit deskundigen van verzekeraars en vertegenwoordigers van cliënten. Het team kijkt mee naar verbeterpunten. Luik ziet hen niet als bewakers, maar als helpers.

50Plus

Henk Krol van de partij 50Plus heeft Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Martin van Rijn. Hij vraagt Van Rijn om zijn oordeel over het plasbriefje van Careyn.
"Ik kon mijn ogen niet geloven. Dit is niet zoals we met mensen omgaan", zegt Krol woensdag. "Je hoort vaker dit soort verhalen, maar zo zout als dit heb ik het nog niet gegeten."
Volgens Krol zijn de bezuinigingen doorgeslagen. Het Kamerlid wil weten wat de staatssecretaris doet om te voorkomen dat verpleeghuizen vaker het toiletbezoek aan een maximum verbinden.
Krol: "De staatssecretaris schuift het steeds van zich af. Hij zegt dat het zijn aandacht heeft, maar de afgelopen jaren is de zorg zienderogen achteruit gelopen."
Tweede Kamer
Niet alleen 50Plus is boos over de gang van zaken bij Careyn. Ook Geert Wilders (PVV) vindt het schandalig.
"Je moet er toch niet aan denken dat je ouders eerst een plascontract moeten tekenen voordat ze naar het verpleeghuis mogen. Hier moet vandaag nog duidelijkheid over komen'', aldus Sjoerd Potters (VVD).
Reageren op dit verhaal of op vergelijkbare problemen in de zorg? Mail naar Nieuws@Rijnmond.nl