nieuws

Actie van kunstenaars met beperking voor eigen jubileumboek

Nog twee weken en dan willen de kunstenaars van het Rotterdamse atelier Herenplaats hun droom hebben verwezenlijkt: het uitgeven van een eigen jubileumboek. Dinsdag hielden de kunstenaars met een beperking een actie om het laatste geld voor de publicatie op te halen.
Herenplaats is het eerste atelier in Rotterdam voor kunstenaars met een beperking. Het bestaat dit jaar 25 jaar. Om dat te vieren wil de kunstinstelling een boek maken.
De jubileumuitgave moet een levende geschiedenis van 25 jaar outsiderskunst worden. Het gaat volgens Herenplaats over "lief en leed, hachelijke en vrolijke avonturen, afwijzing en erkenning."
Van de benodigde 25.000 euro is nog maar een paar duizend nodig. Binnen tien dagen moet de rest ook binnen zijn. De crowdfunding loopt via https://www.voordekunst.nl/projecten/4999-jubileumboek-25-jaar-herenplaats
Een kleine twintig kunstenaars van Herenplaats lieten dinsdagmiddag hun kunst zien tijdens een optocht van hun atelier naar station Rotterdam Centraal. Ook op het stationsplein hebben ze hun werken laten zien.
Met die actie slaan ze twee vliegen in één klap. Volgens directeur Richard Bennaars krijgen ze aandacht voor hun crowdfundingsactie en werken ze aan hun reputatie binnen Rotterdam.
"Ze hebben een beperking maar in de eerste plaats zijn zij kunstenaars. Het zijn getalenteerde en gemotiveerde mensen, die vier soms vijf dagen per week naar het atelier komen om aan hun werk te schilderen of te tekenen. Het wordt geëxposeerd over de hele wereld: van japan tot New York, van Zweden tot Madrid. Veel mensen in Rotterdam weten dit nog niet," licht Bennaars toe.
De kunstenaars beloven dat ze voor elke donatie iets terug doen: een gesigneerd exemplaar van het jubileumboek, een workshop portretschilderen en voor de gulste gevers ook een kunstwerk uit eigen collectie.