nieuws

Terreurverdachte:"Syrië interesseert mij niet"

De Rotterdamse verdachte El Mehdi H. ontkent dat hij betrokken was bij terroristische activiteiten. "Ik had contact met Fransen en wilde alleen wiet verkopen. Met de jihad ben ik niet bezig."
Die Fransen zijn Anis B. en Reda K. De Franse justitie gaat hen berechten voor het plannen van een aanslag. Justitie in Nederland denkt dat de munitie voor de aanslag lag opgeslagen in een woning in de Burgemeester Meineszstraat in Rotterdam-West. In een berging werden 800 kogels aangetroffen, voor automatische wapens.
El Mehdi zou de 'makelaar in munitie' zijn geweest, volgens justitie. Hij zou de Fransen in contact hebben gebracht met Antilliaanse wapenhandelaren uit Vlaardingen. "Ik wist niets van de achtergrond van de Fransen. Ze spraken over vrouwen en discotheken. Het woord Allah is nul keer gevallen!"

Houtskool

In een bewogen monoloog schetste El Mehdi H. dinsdag tegenover de Rotterdamse rechters het verloop van zijn leven. "Mijn vader is in 1969 naar Nederland gekomen. In Marokko verkocht hij houtskool op de markt, om zijn familie te onderhouden. In ben hier geboren, ik heb hier mijn diploma's gehaald. Dit is mijn land."
De strijd in het Midden-Oosten kan hem niet boeien. "Ik kijk geen tv, lees geen krant. Syrië interesseert mij niet. Ik ben gelovig opgevoed, maar praktiseer het niet."

Maagden

De Rotterdammer zit nu drie maanden op de terrorisme-afdeling in Vught. "Ik voel mij daar zwaar vernederd. Ik word geconfronteerd met jongens die er wel mee bezig zijn: jezelf opblazen voor een hoger doel, 72 maagden...dat is niet mijn islam. Het is een nachtmerrie."
El Mehdi wilde vrijgelaten worden, maar de rechter wees dat verzoek dinsdag af. Met name de hoeveelheid van 800 kogels (goed voor 45 kilo munitie) is van een dermate omvang, dat de verdachte had kunnen weten dat het voor een criminele organisatie was, aldus de rechter.

Algerije

Een andere verdachte, Djamel I, komt wel vrij. In zijn berging in de Burgemeester Meineszstraat werden de kogels gevonden. Hij heeft verklaard dat hij de ruimte alleen ter beschikking had gesteld voor kleding en niets wist van munitie. "Ik ben zelf slachtoffer van terreur in Algerije, dus ik zou nooit IS steunen."
In totaal waren zes mensen opgepakt in Rotterdam als terreurverdachten. Alleen El Mehdi H. zit nu nog vast.