nieuws

Informateurs Barendrecht willen college zonder VVD

Gemeentehuis Barendrecht
Gemeentehuis Barendrecht
De twee informateurs die een uitweg moeten zoeken voor de politieke crisis in Barendrecht stellen een college voor van EVB, CDA en ChristenUnie/SGP. Volgens Klaas Groenendijk en Lennart van der Linden kunnen de drie partijen rekenen op de meeste steun in de raad.
De keuze van de informateurs betekent dat de VVD buiten het college zou blijven. Geen enkele partij wilde dat de liberalen weer zouden gaan besturen in Barendrecht, zo schrijven Groenendijk en Van der Linden in hun rapport.
De crisis in de Barendrechtse politiek begon toen uitkwam dat VVD-wethouder Leon van Noort een relatie had met een ambtenaar. In de nasleep van de liefdesaffaire verloor de VVD het vertrouwen van de andere collegepartijen D66 en EVB.
Oud-wethouder Simon Zuurbier werd aangesteld om de crisis te bezweren, maar na drie dagen stapte hij alweer op. Twee weken geleden wees de raad twee informateurs aan om de klus te klaren.
De informateurs schrijven de raad dat EVB, CDA en ChristenUnie/SGP niet alleen over genoeg draagvlak beschikken, maar ook onderling willen samenwerken. Daardoor lijkt het waarschijnlijk dat de coalitie tot aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen kan aanblijven, denken Groenendijk en Van der Linden.
Ze adviseren om een formateur aan te stellen die de coalitieonderhandelingen moet gaan leiden. Lennart van der Linden is daar niet voor beschikbaar. De demissionair wethouder van EVB wil in een nieuw college weer aan de slag als wethouder.