nieuws

Besluit over uitbreiding Rotterdam The Hague Airport valt volgend jaar

Naar verwachting komt er volgend jaar duidelijkheid over uitbreiding van Rotterdam The Hague Airport. Op dit moment inventariseert een verkenner in opdracht van provincie en gemeenten wat omwonenden van een groter vliegveld vinden.
De meningen van alle betrokkenen moet binnen een paar maanden tot standpunten leiden, zegt verkenner Joost Schrijnen. Na de verkiezingen in 2017 moet dan een nieuw kabinet de knoop doorhakken.
Staatssecretaris Dijksma heeft eerder gezegd dat ze alleen instemt met uitbreiding als daar in de regio voldoende draagvlak voor is.
Dinsdag was er een informatieavond in het Wingshotel bij de luchthaven. De belangstelling was groot.
Veel bewoners in de gebieden Schiebroek, Schiedam en Lansingerland zijn tegen uitbreiding. Zij maken zich vooral zorgen over de luchtkwaliteit en het vliegtuiglawaai in de toekomst. Volgens Schrijnen zijn dat allemaal vragen voor de GGD.
Voorstanders zijn er ook. Zij zeggen dat het voor de economie belangrijk is dat de luchthaven ruimte krijgt.
Luchtvaartmaatschappijen hebben veel belangstelling om van en naar Rotterdam te vliegen. Maar er is een wettelijk aantal vluchten bereikt en daarom moet er een nieuw luchtvaartbesluit genomen worden.
Het oude Zestienhoven wil verdere uitbreiding van de horeca an andere voorzieningen voor reizigers. Ook zou de metro moeten worden doorgetrokken naar de luchthaventerminal.
In 2025 zouden 2,9 miljoen passagiers gebruik moeten kunnen maken van het uitgebreide Rotterdam The Haque Airport.