nieuws

"Mensen zagen Fortuyn als Messias"

De vermoorde Pim Fortuyn sprak een belangrijke groep stemgerechtigden aan die voorheen niet stemde. De Rotterdamse LPF-politicus werd door hen gezien als Messias, aldus Clemens van Herwaarden in zijn proefschrift 'Liefde voor een Leider'.
De Rotterdamse geschiedenisdocent deed de afgelopen jaren onderzoek naar het charisma van de oprichter van de LPF en de toenmalige fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam.
Fortuyn staat al bekend als een succesvol en charismatisch politicus, maar Van Herwaarden probeert dat nu ook wetenschappelijk hard te maken in zijn proefschrift.

Uniek


"Heel Nederland was aan het kolken destijds. Kinderen van vier wisten wie Pim Fortuyn was", zegt Van Herwaarden. "Dat was al bijzonder en vervolgens wordt 'ie ook nog eens afgeknald. Zo'n heel snelle opkomst en dood is uniek in de geschiedenis."
Volgens Van Herwaarden heeft Fortuyn zijn status als Messias vooral te danken aan zijn doelgerichtheid. Bovendien kon hij als buitenstaander zijn standpunten rustig en keurig formuleren. "Mensen zagen hem op tv als een virtuele vriend."

Profeet


De geschiedenisdocent heeft voor zijn onderzoek onder meer brieven ingezien die Fortuyn voor en na zijn dood kreeg van fans. "Hij werd letterlijk beschreven als profeet die eens in de honderd jaar opstaat."
Van Herwaarden verdedigt eind deze week zijn proefschrift aan de Erasmus Universiteit. De onderzoeker verwacht dat het binnen enkele maanden in boekvorm te koop zal zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl