nieuws

Razzia 1944

Razzia 1944 is een historische documentaire over een onderbelicht hoofdstuk uit de Tweede Wereldoorlog. Zo'n 50.000 jonge Rotterdamse en Schiedamse mannen werden in november 1944 bijeengedreven in De Kuip. De Duitse bezetter grendelde alle in- en uitgaande wegen af. Ze werden te werk gesteld: sommigen in het bezette Nederland, de meesten in Nazi Duitsland.
In de documentaire van Tonko Dop vertellen de laatste ooggetuigen over de ontberingen; de lege stad waar ineens 50.000 mannen uit het straatbeeld waren verdwenen. Ook vertellen zij over de geallieerde bombardementen op de Duitse fabrieken waar zij te werk zijn gesteld.
In Duitsland bezoekt Tonko Dop een school in Düsseldorf. Een onderwijzeres van een middelbare school herdenkt jaarlijks de bij die bombardementen omgekomen dwangarbeiders. Zij tracht ook de levensverhalen van de vooral Rotterdamse en Schiedamse slachtoffers te reconstrueren.
Dit welhaast vergeten hoofdstuk uit de oorlogsgeschiedenis wordt door RTV Rijnmond uitgezonden op zaterdag 5 november vanaf 17.00 uur, ieder uur herhaald tot de volgende dag 16.00 uur.