nieuws

Offshorebedrijf Heerema schrapt honderden banen

Honderden werknemers van offshorebedrijf Heerema Fabrication raken hun baan kwijt. Volgens de ondernemingsraad gaat het om 450 banen bij de vestigingen in Zwijndrecht, Vlissingen, Groot-Brittannië en Polen. Dat is meer dan de helft van het totaal.
Het offshorebedrijf heeft het personeel woensdagmiddag ingelicht over het massa-ontslag en de bijbehorende reorganisatieplannen. Medewerkers reageerden onthutst. ''Ik heb er geen woorden voor. Ik zit er even doorheen'', zucht een medewerker na het horen van het nieuws.
De reorganisatie is volgens Heerema Fabrication noodzakelijk vanwege 'slechte marktomstandigheden in de olie- en gasindustrie, toenemende concurrentie, de combinatie van prijsdruk en ongunstige contractvoorwaarden op de windenergiemarkt en de sombere vooruitzichten.'
Volgens een woordvoerder van Heerema lukt het vrijwel niet meer om grote projecten aan te trekken. ''Ze zijn er niet op de markt. Er is in Europa en zelfs daarbuiten sprake van een enorme overcapaciteit en olie- en gasbedrijven houden de hand op de knip.''

Harde klappen

Volgens de vakbonden vallen daardoor vooral in Nederland harde klappen. Daar verdwijnen ongeveer 350 van de 512 banen. ''Blijft er op deze manier nog een levensvatbaar bedrijf over?'', vraagt CNV vakmensen zich af.
Bij vakbond FNV overheerst de boosheid. ''Het is des te schrijnender dat de recordwinsten uit het verleden niet worden gebruikt om de werkgelegenheid in Nederland op peil te houden'', oordeelt de bond.

Banen

Bij de vier vestigingen van Heerema Fabrications werken in totaal ongeveer 770 mensen. Volgens de bonden verdwijnen 250 banen in Zwijndrecht en nog eens 100 in Vlissingen.
Heerema noemt in een verklaring op de eigen site geen aantallen ontslagen per vestiging.
Heerema Fabrication maakt voornamelijk olieplatforms, en het gaat voornamelijk door de aanhoudend lage olieprijzen al langer niet goed in de offshore- en scheepsbouwindustrie. Er worden minder platforms besteld en er wordt weinig gezocht naar nieuwe olievelden.
Zo kondigde IHC onlangs ook een ontslagronde aan. Daar gaan 425 van de 2300 banen verloren.

Pijnlijk


Voorzitter Ad Vermeulen van de ondernemingsraad is onaangenaam verrast door het massa-ontslag.
"Dit hebben we niet zien aankomen. We wisten wel dat de markt niet goed was en dat het moeilijk was om nieuwe projecten binnen te halen. Dat is geprobeerd, maar dus niet gelukt. Dat is heel pijnlijk."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl