nieuws

Staatssecretaris keert zich tegen plascontract Careyn

Bewoners van een verpleeghuis beperkt naar het toilet laten gaan is 'strijdig met een waardig leven'. Zo reageert staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) woensdag op de ophef rond de plascontracten van verpleeghuis Grootenhoek in Hellevoetsluis.
''Zeker bij aspecten zoals toiletgang die zeer bepalend zijn voor de kwaliteit van leven en het zelfrespect van de cliënt, moeten bewoners erop kunnen vertrouwen dat hun wensen worden gevolgd'', vindt Van Rijn.
De commotie ontstond toen RTV Rijnmond ontdekte dat verpleeghuis Grootenhoek bepaalde dat sommige bewoners maximaal drie keer per dag naar het toilet mogen.
Volgens bestuurder Harry Luyk van Careyn, waar het verpleeghuis onder valt, worden dergelijke afspraken niet met alle bewoners gemaakt.
"Mensen die dementerend zijn, zijn vaak rusteloos en willen soms wel 36 keer naar de wc. Wat wij dan vaak doen, is dat wij hen helpen in hun behoefte om zo normaal mogelijk naar het toilet te kunnen'', aldus bestuurder Harry Luik dinsdag.

Schandalig

Partijen in de Tweede Kamer reageerden boos op het nieuws en vroegen Van Rijn om opheldering. ''In wat voor land leven we?'', vroeg 50PLUS-leider Henk Krol zich hardop af. Ook PVV-voorman Geert Wilders noemde het schandalig.
De staatssecretaris heeft inmiddels contact gehad met de raad van bestuur van het verpleeghuis.
Die zou hebben aangegeven dat bewoners naar het toilet kunnen wanneer zij dat willen. Van Rijn eist dat dit in de praktijk ook echt gebeurt.

Toezicht


Careyn ligt al langer onder vuur. De inspectie maakte eind vorige maand bekend dat verpleeghuizen van de organisatie
om de zorg te verbeteren.

Reageren op dit verhaal of op vergelijkbare problemen in de zorg? Mail naar Nieuws@Rijnmond.nl