nieuws

Bonden vrezen toestroom flexwerkers en buitenlanders bij Heerema

Bij scheepswerf Heerema in Zwijndrecht wordt het bovenste deel van een olieplatform uit de loods gereden - Archieffoto ANP (Robin van Utrecht)
Bij scheepswerf Heerema in Zwijndrecht wordt het bovenste deel van een olieplatform uit de loods gereden - Archieffoto ANP (Robin van Utrecht)
Het is volgens vakbonden zeer de vraag of de verloren banen bij Heerema Fabrication nog terugkeren als de markt weer aantrekt. De vakorganisaties vrezen dat het bedrijf in de toekomst meer flexwerkers of goedkopere buitenlandse arbeidskrachten zal inzetten.
Het offshorebedrijf liet het personeel woensdag weten dat 450 van de in totaal 770 arbeidsplaatsen verdwijnen. Heerema heeft naar eigen zeggen veel last van de lage olieprijzen. Er is volgens het bedrijf sprake van overcapaciteit
Heerema Fabrications heeft vestigingen in Zwijndrecht, Vlissingen, Polen en Groot-Brittannië. Het bedrijf maakt voornamelijk platforms voor de olie- en gasindustrie. Er is volgens Heerema overcapaciteit in die markt.
Volgens de bonden verdwijnen 350 van de 512 vaste banen in Nederland. In Zwijndrecht zouden 250 banen worden geschrapt.

Somber

Vakbonden zien de toekomst somber in, ook als de olieprijs weer stijgt en de markt aantrekt. CNV voorziet dat op termijn meer flexwerkers bij het bedrijf worden ingezet.
'Ik vrees dat de verhouding flex-vast straks helemaal scheef komt te liggen'', zegt CNV-onderhandelaar Piet Verburg. ''Ik ben daar bijzonder kritisch over.''
Ook FNV Metaal toont zich pessimistisch. ''Heerema heeft een Poolse vestiging, waar Poolse medewerkers zich warmlopen om in Nederland te komen werken'', waarschuwt bestuurder Marry van der Stel.

Zuid-Europese landen

Volgens de bond zien meerdere scheepsbouw- en offshorebedrijven brood in het inhuren van mensen uit andere EU-landen.
''Bij IHC wordt ijzerwerk en sectiebouw uitbesteed aan een ander Nederlands bedrijf met 80 procent medewerkers uit Zuid-Europese landen'', klaagt Van der Stel.
''Keppel Verolme stuurt leerlingen naar huis, maar in een bedrijfsschool in Roemenië worden mensen opgeleid om hier te komen werken.''

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl