nieuws

Onhandige boeven maken potje van inbraak Albert Heijn

Ze leken goed voorbereid, maar toch bleek inbreken in de Albert Heijn in Giessenburg een brug te ver voor drie criminelen. Op videobeelden is te zien hoe ze minutenlang vergeefse pogingen doen om de deur open te breken van de supermarkt aan het Lijnbaanplein.
Het gestuntel van het gemaskerde trio heeft veel weg van een flauwe komediefilm: eerst doen ze met onder meer een koevoet een poging de deur open te wrikken. Zelfs wanneer ze met drie man staan te trekken, mislukt dat jammerlijk.
Na dik vier minuten buiten te hebben gestaan, grijpen de mannen naar zwaar geschut. Met een moker slaan ze in op het glazen venster van de deur. Uiteindelijk slagen ze erin het glas kapot te trappen en lijkt de felbegeerde buit alsnog binnen handbereik.
Helaas voor de inbrekers is dat buiten de andere veiligheidsmaatregelen gerekend. Als ze eindelijk binnen zijn en naar de servicebalie rennen, springt automatisch een rookmachine aan. Seconden later staan ze zonder buit weer buiten.

Grendels

Uit een gesprek met vestigingsdirecteur Karel de Kreij blijkt waarom de criminelen minutenlang worstelden met de deur: die is met maar liefst vier grendels vastgemaakt. ''De enige manier om die deur eruit te krijgen, is er met een auto doorheen rijden.''
Het verbaast De Kreij niet dat de inbrekers uiteindelijk met lege handen zijn afgedropen. Zijn geheime wapen, het 'mistkanon', maakt rondkijken volledig onmogelijk. ''Verder is het volledig onschadelijk voor mensen, dieren en producten.''

Rookmachine

De directeur liet de geavanceerde rookmachine ruim vier jaar geleden installeren. Al snel bleek dat het een goede investering was. ''Toen hebben ze na zes weken geprobeerd in te breken'', zegt hij. ''Ook toen zijn ze tevergeefs binnengeweest.''
Professionele dieven keren volgens De Kreij gewoon om als ze ontdekken dat hij dergelijke verdedigingsmaatregelen heeft genomen. ''Dit waren amateurtjes'', schampert hij over het trio dat in de nacht van dinsdag op woensdag probeerde binnen te komen.

Pijnlijk

Extra pijnlijk voor de inbrekers is dat de aanwezigheid van de mistmachine gewoon stond vermeld op de voordeur. ''Ze kunnen schijnbaar niet lezen'', grijnst de uitbater. ''Het is een sticker van ongeveer 10 bij 20 centimeter.''
De Kreij vermoedt dat de schade in de duizenden euro's loopt, maar kan toch een beetje lachen om de mislukte inbraakpoging. ''Ik ben er gelukkig voor verzekerd'', zegt hij. Ook vermoedt hij dat zijn glazenzetter blij is met het geblunder van de gangsters.