nieuws

Vergeten Verhalen: Mozart in Barendrecht

Wolfgang Amadeus Mozart is in zijn 35-jarige leven twee keer in Barendrecht geweest. Het is dit jaar 250 jaar geleden dat de beroemde componist er was.
Hij was nog jong en het was op doorreis. Maar er is genoeg te vinden over Mozart in Barendrecht in de archieven. Arco van der Lee heeft het één en ander opgediept.
Mozart is in 1756 geboren en met zijn vader en zus maakt hij van 1763 tot 1766 een reis door Europa. Wolfgang en zijn zus Nannerl spelen voor koningen en andere muziekliefhebbers van hoog aanzien.
Na een lang verblijf in Londen reist de familie Mozart in september 1765 via Duinkerken en Antwerpen naar Holland.
Koets
Op 10 september steken ze met een veerpont het Hollandsch Diep over van Moerdijk naar Strijen Sas. De koets reist door de Hoeksche Waard naar het Kuipersveer bij Heerjansdam.
Daarvandaan rijdt de koets door Barendrecht naar het veer bij IJsselmonde. Daar steekt het gezelschap over naar Kralingse Veer en Rotterdam.
Arco van der Lee: "Wolfgang was toen negen jaar en waarschijnlijk heeft de tocht door het dorpje Barendrecht geen indruk op hem gemaakt. Van zijn vader Leopold weten we wel iets".

Lange dag

Die schrijft een paar dagen later in een brief: 'de tocht van Antwerpen naar Rotterdam was geen sinecure. Hij nam een hele dag in beslag, van half zeven in de ochtend tot 's avonds acht uur'.
Het is geen toeval dat de familie Mozart op doorreis door Barendrecht komt. Barendrecht ligt aan twee belangrijke routes van postkoetsen tussen Rotterdam en Antwerpen.

Postkoetsroutes

De eerste route begint bij het veer in IJsselmonde, de aanlegplaats is er nog altijd, aan de voet van de Van Brienenoordbrug. De postkoets rijdt via de Kerkedijk, Hordijk en de Barendrechtseweg naar Barendrecht.
Via de Middeldijk en de Ziedewijdsedijk gaat de route naar het Kuipersveer in Heerjansdam. Het veer gaat naar de Hoeksche Waard. Rond 1800 rijdt er via het Kuipersveer twee keer per week een postkoets heen en weer met Franse en Zeeuwse post.
De tweede route door Barendrecht begint bij het veer van Katendrecht. De postkoets rijdt daarvandaan via de Charloisse Zeedijk en over binnenwegen naar de Hordijk. Daar volgt het de route naar het Kuipersveer.
1766
Een jaar later komt het gezin Mozart weer met de koets door Barendrecht. In 1766 geven ze concerten in Amsterdam en spelen ze voor de nieuwe stadhouder Willem V.
Tussen 23 april en 29 april 1766 vertrekken ze weer uit Holland. Ze reizen per postkoets van Utrecht naar Rotterdam. Daarna gaat de reis via Barendrecht, het Kuipersveer en Moerdijk naar Antwerpen.
Arco van der Lee: "Geloof maar niet dat de Barendrechtse landarbeiders hebben gezwaaid toen de koets voorbij kwam. En op zijn beurt heeft hij ook nooit een Barendrechts vioolconcert ofzo geschreven. Best wel jammer eigenlijk."