nieuws

'Datalek' gemeente Capelle pas na anderhalf jaar ontdekt

Computer
Computer
Capelle aan den IJssel heeft per ongeluk een lijst op internet gezet met honderden namen en adressen van inwoners die mogelijk gemeentegrond in gebruik hebben. Het overzicht stond anderhalf jaar online voordat iemand de fout opmerkte.
De vertrouwelijke lijst verscheen volgens een gemeentewoordvoerder door een 'menselijke fout' online in maart 2015. Een Capellenaar ontdekte de blunder dinsdag. Hij waarschuwde de gemeente, die de gegevens snel van internet verwijderde.
De adressenlijst hoorde bij het zogeheten Erfgrenzenproject, dat is bedoeld om te voorkomen dat mensen zonder toestemming gebruik maken van openbare grond. Alle 34.300 adressen in de gemeente zijn daarom onderzocht.

Inpikgroen


Van de 872 gelekte adressen bestond het vermoeden dat sprake was van illegaal gebruik. ''Daar zit van alles bij. Van inpikgroen tot onbewuste gevallen'', legt de woordvoerder uit. Wie op de lijst staat, wordt door de gemeente uitgenodigd voor een gesprek.
De gepubliceerde lijst is daardoor al niet meer actueel. De gemeente en 375 eigenaren hebben samen een oplossing gevonden voor het grondgebruik. Zo is soms sprake van verjaring of kan de grond worden gehuurd of gekocht.
Het gemeentebestuur stuurt alle betrokkenen een excuusbrief. Ook is de Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte gesteld.