nieuws

Theater Hofplein slaat alarm over Cultuurplan

Archieffoto
Archieffoto
Theater Hofplein luidt de noodklok over een geplande subsidiekorting van 660.000 euro in het Cultuurplan 2017-2020. De gevolgen zouden veel ingrijpender zijn dan de gemeente tot dusver heeft gesteld.
Als het plan doorgaat, betekent dat volgens de instelling dat de ticketprijzen omhoog moeten en er minder voorstellingen kunnen worden gegeven. Het theater zet in een brandbrief aan de gemeenteraad en het college de gevolgen van de subsidieverlaging op een rijtje.
''Op jaarbasis betekent dit 120 voorstellingen minder (- 68%), 28.000 minder bezoekers (- 39%) en 1700 kinderen (- 48%) die hun plek verliezen op de jeugdtheaterschool'', luidt de opsomming.

Echte bezuiniging

Doordat minder inkomsten binnenkomen als er minder activiteiten worden georganiseerd, schat het theaterbestuur dat de daadwerkelijke bezuiniging uitkomt op zo'n 1,6 miljoen euro. Het gevolg zou zijn dat ticketprijzen en lesgelden omhoog gaan.
Het theater, dat samenwerkt met onder meer de Theaterhavo/VWO en MBO Theaterschool, waarschuwt verder dat het straks lastig is om studenten op dezelfde manier te blijven begeleiden.
''Hofplein wordt een uitgekleed theaterbedrijf wat niet kan worden vergeleken met de huidige omgeving waar ook de rest van de Rotterdamse kunstsector haar vruchten van plukt'', aldus het theater, dat hoopt dat het definitieve cultuurplan nog wordt aangepast.
De gemeenteraad besluit naar verwachting op 24 november over het plan.