nieuws

Schoolkinderen vergaderen zelf over kleur Piet

Komt Zwarte Piet, Roet Piet of Stroopwafel Piet straks langs in de klas? De discussie over het kleurtje van de assistent van Sinterklaas speelt ook op scholen. Tien instellingen in Schiedam en Vlaardingen besloten daarom de kinderen zélf een stem te geven.
De basisscholen, die vallen onder de SIKO-koepel, legden de kwestie voor aan hun leerlingen. Ze gingen daarbij wel voorzichtig te werk, omdat jonge kinderen waarschijnlijk niet snappen waarom Sint en Piet zelf niet het laatste woord hebben over de kwestie.
''We hebben kinderraden op iedere school'', legt SIKO-directeur Annet Dries uit. ''We hebben het besproken met de bovenbouwkinderen, uit groepen zes, zeven en acht.'' Zo waren er klassengesprekken, enquêtes en vergaderingen.

Verdeeldheid

Helaas voor mensen die kinderen graag het laatste woord geven, blijkt ook de jeugd verdeeld te zijn over de huidskleur van Piet. Zo kozen leerlingen van de Sint Jozefschool massaal voor Zwarte Piet. Op andere scholen dachten leeftijdgenoten daar juist heel anders over.
''Er zijn ook scholen waar kinderen zeggen: we kiezen voor een gekleurde Piet of een Roet Piet'', zegt directeur Dries. ''Het verrast ons dat er kinderen zijn die zich misschien zelf aangesproken moeten voelen, maar zeggen: het mag van mij blijven zoals het is.''

Rustig

Zeker is wel dat de kinderen de discussie vermoedelijk rustiger voeren dan sommige volwassenen. Zo dreigden sommige ouders al hun kinderen van school te halen als de keus op een bepaalde kleur zou vallen.
''Wat we ook beslissen, feitelijk doe je het niet goed'', zucht de directeur. ''Ik merk dat kinderen het heel jammer vinden dat het zo ontzettend hard gespeeld wordt. We zouden als volwassenen verstandiger met elkaar om moeten gaan in deze kwesties.''
Het einde van de discussie over Piet is voorlopig nog niet in zicht. Dries is van plan om in de komende jaren opnieuw het gesprek aan te gaan met de kinderen. ''Dit is een begin. Dit is geen eindproces.''