nieuws

Feyenoord speelt met tien man gelijk in Odessa

Feyenoord heeft aan het uitduel met Zorya Luhansk een punt over gehouden: 1-1. De Rotterdammers stonden ruim een helft met tien man door een vroege rode kaart voor Eric Botteghin. Doordat Fenerbahce stuntte en met 2-1 won van Manchester United, staan de Rotterdammers na vier duels tweede in de poule met evenveel punten als de Turken en volgen de Engelsen op één punt.
In een volledig lichtblauw tenue hadden de Feyenoorders in het eerste kwartier wat moeite om elkaar te vinden en ook de thuisclub speelde erg slordig. Toch kwam Feyenoord kort na die openingsfase op voorsprong. Eljero Elia gaf na een goede actie een voorzet op Jens Toornstra, die bij Dirk Kuijt terecht kwam. De aanvoerder hield de bal net binnen, gaf voor op Nicolai Jorgensen en de spits kopte koelbloedig binnen: 0-1.
Het eerste echte gevaar van Zorya kwam na twintig minuten. Zeljko Ljubenovic sneed de bal vanaf de rechterkant van het strafschopgebied goed aan, maar doelman Brad Jones tikte de bal uit de kruising. In de fase tot aan de rust kregen beide ploegen wat kleine kansjes en Feyenoord leek te gaan rusten met een voorsprong.

Rode kaart
Toch ging het voor de thee nog mis. Eric Botteghin had net een gele kaart gekregen voor een overtreding op het middenveld, toen een minuut later de bal in het strafschopgebied werd gepompt. De Braziliaan kreeg de bal ongelukkig tegen zijn hand, die omhoog stond. De scheidsrechter kon niets anders dan Zorya een strafschop geven en Botteghin zijn tweede gele kaart en dus rood te geven. Brad Jones keerde de strafschop in eerste instantie nog, maar in de rebound tikte Zorya-speler Rafael Forster toch raak: 1-1.
Na rust deed Van Bronckhorst een opvallende wissel. Hij bracht verdediger Miquel Nelom voor spits en doelpuntenmaker Nicolai Jorgensen. Dirk Kuijt nam de plek in het centrum van de aanval over en de Rotterdammers probeerden via hem en de snelheid van onder meer Elia en Karsdorp te counteren.

Tegenhouden
De tweede helft bestond vooral uit tegenhouden voor Feyenoord, dat dus met een man minder moest spelen. Af en toe kwamen zij er nog wel uit, maar gevaarlijk werd de ploeg van Van Bronckhorst in het eerste kwartier niet. Na een uur spelen leken de Oekraïners op voorsprong te komen, maar de goal van Vladyslav Kulach werd afgekeurd wegens buitenspel. Diezelfde Kulach kreeg even later wederom een grote kans, maar Karsdorp kon de tegengoal in een uiterste poging voorkomen.
Twintig minuten voor tijd gokte Feyenoord volledig op de snelheid voorin en verliet Kuijt het veld voor Bilal. Een kwartier voor tijd kreeg Feyenoord een enorme mogelijkheid toen zij op de counter met vier man uitbraken. Marko Vejinovic koos ervoor om door de lopen en vanaf de rand van het strafschopgebied zelf te schieten, maar zijn schot vloog over.
Zorya bleef de aanval zoeken, maar de nummer twee uit Oekraïne had het vizier niet op scherp en dat gaf Feyenoord hoop. De keren dat de Rotterdammers konden counteren werden er tegen het einde van het duel steeds meer, maar het werd steeds slordig uitgespeeld waardoor er geen grote kansen meer ontstonden.

Opstelling Feyenoord:
Jones; Karsdorp, Botteghin, vd Heijden, Kongolo; Tapia, Vejinovic, Kuyt (70. Bilal); Elia, Jorgensen (46. Nelom), Toornstra (80. Nieuwkoop)

Scoreverloop:

15. 0-1 Nicolai Jorgensen
44. Rafael Forster mist strafschop
44. 1-1 Rafael Forster