nieuws

Betoging tegen Zwarte Piet nog niet aangemeld

Het voorgenomen protest van collectief Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is nog niet officieel gemeld bij de gemeente Maassluis. Daar is volgende week zaterdag de landelijke intocht van Sinterklaas.
KOZP bestaat uit meerdere groepen tegenstanders, zoals Nederland Wordt Beter, Zwarte Piet Niet en Stop Blackface. Ze zijn van plan met bussen uit Amsterdam en Rotterdam naar Maassluis af te reizen voor een protest tegen de in hun ogen racistische figuur.

Negentig arrestaties

De afgelopen jaren demonstreerde de groep ook bij de intochten van Sinterklaas. Vorig jaar waren er bijvoorbeeld 150 actievoerders in Meppel en het jaar daarvoor was er een protest in Gouda. Er werden toen negentig arrestaties verricht.
Voor de demonstratie in Maassluis is geen vergunning nodig. Aanmelden is voldoende. Maar het loopt nog niet storm, zegt organisator Rob Langenberg van de Sinterklaasintocht:
''Op dit moment zijn het vooral woorden en nog heel weinig daden en ik hoop van harte dat het daarbij blijft. Maar we zijn overal op voorbereid.''

72 uur

Actiegroepen hebben sowieso nog een paar dagen de tijd om dat te doen. Tot 72 uur voor de intocht kan een demonstratie bij de gemeente worden aangemeld.
De extreem rechtse Nationale Volksunie heeft zich tot nu toe als enige beweging aangemeld om te protesteren.

Volgende week in het tv-programma 7 Minuten uitgebreid aandacht voor de voorbereidingen in Maassluis voor de landelijke intocht van de Goedheiligman. Daarin ook een interview met burgemeester Haan over mogelijke demonstraties.