nieuws

Woonbond: 'schrap sloopplannen goedkope huurhuizen'

Uitzicht op Rotterdam
Uitzicht op Rotterdam
Er is juist een tekort aan sociale huurwoningen in Rotterdam. Dat zegt de Woonbond, die wil dat de gemeente afziet van de massale sloopplannen.
Wethouder Schneider wil 20.000 goedkope huizen vervangen voor duurdere exemplaren. Op die manier hoopt Rotterdam meer mensen met een hoger inkomen aan zich te binden.
Rotterdammers mogen op 30 november in een referendum zich uitspreken over de Woonvisie 2030 van de Leefbaar-wethouder. Volgens Schneider is er een tekort aan duurdere woningen. Daardoor zouden Rotterdammers met hogere inkomens de stad uitgaan.

Referendum

De woonplannen zorgden eerder dit jaar al voor veel ophef. Tegenstanders van het referendum haalden meer dan 10.000 handtekeningen op.
De Woonbond staat achter de tegenstanders van het plan. Directeur Ronald Paping: "Rotterdam heeft vrij weinig sociale huurwoningen in vergelijking met de doelgroep.''
''De situatie is slechter dan in steden als Utrecht. En die steden hebben het besef dat er een tekort is aan goedkope woningen en gaan bijbouwen. En Rotterdam gaat dan slopen?"

Creatief boekhouden

Volgens Paping doet wethouder Schneider aan 'creatief boekhouden'. "In de landelijke wetgeving wordt de inkomensgrens getrokken voor sociale huurwoningen bij 40.000 euro bruto.''
''Hier in Rotterdam wordt die grens gelegd op 30.000 euro. Als je de doelgroep maar zo klein mogelijk houdt, heb je vanzelf een overschot."
De gemeente Rotterdam herkent zich niet in de cijfers van de Woonbond en blijft op het standpunt dat er sprake is van een overschot van tienduizenden goedkope huurwoningen.
Wethouder Schneider: "De goedkope voorraad bestaat niet alleen uit corporatiewoningen, in Rotterdam zijn er ook duizenden particuliere goedkope woningen waar huurders een huurtoeslag voor kunnen aanvragen."
De Woonbond is geen tegenstander van meer woningen voor midden- en hogere inkomens in Rotterdam. "Dat is geen slecht idee", zegt Paping. ''Maar daarvoor hoeft Rotterdam de lagere inkomens niet de stad uit te jagen. Er is nog genoeg ruimte om te bouwen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl