nieuws

Winst ING loopt stevig op

ING
ING
ING heeft afgelopen kwartaal ongeveer een kwart meer winst geboekt dan een jaar eerder. De bank verstrekte meer leningen aan consumenten en bedrijven en trok meer spaargeld aan. Daarbij namen de kosten licht af en werd de kapitaalbuffer versterkt, bleek donderdag.
ING boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 1,35 miljard euro. Dat was 27 procent meer dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor eenmalige posten resteerde een winst van 1,34 miljard euro. Dat was 22 procent meer dan een jaar eerder en duidelijk hoger dan de winst van 1,15 miljard euro die analisten gemiddeld hadden voorspeld. De totale opbrengsten van de bank stegen met 9 procent naar 4,4 miljard euro.
ING zag de kredietverlening met 3,6 miljard euro groeien en trok per saldo voor 2 miljard euro spaargeld aan. Ondanks de lage rente wist de bank naar eigen zeggen ,,gezonde'' marges te halen op zijn leningen.
Bestuursvoorzitter Ralph Hamers sprak van een solide kwartaal en toonde zich optimistisch over de toekomst. ,,We zien geen indicaties dat we de groei niet kunnen doorzetten'', zei hij in een telefonische toelichting. Hij wees erop dat ING in buitenlandse markten zijn positie weet te versterken als uitdager van grotere spelers. Dat geldt bijvoorbeeld voor Duitsland, Frankrijk en Italië.
ING kampt, net als alle Europese banken, met de extreem lage rente en toenemende kosten rond regelgeving. In dat kader kondigde de bank enkele weken geleden een omvangrijke reorganisatie aan, waarbij zo'n 7000 banen
verdwijnen. Die sanering moet ervoor zorgen dat ING efficiënter gaat werken, benadrukte Hamers donderdag. Om dat doel te bereiken investeert ING de komende vijf jaar ook 800 miljoen euro in de digitalisering van zijn
dienstverlening.