ENERGIETRANSITIE

'Houd de kolencentrales op de Maasvlakte open om gas te besparen'

De kolencentrale Onyx Power Plant in Rotterdam gaat sluiten
De kolencentrale Onyx Power Plant in Rotterdam gaat sluiten © Rick Huijzer
Hou de kolencentrales op de Maasvlakte open, én laat ze maximaal produceren. Dat voorstel doet energiestrateeg Martien Visser, om minder afhankelijk te zijn van gas en olie uit Rusland. "Als je die twee kolencentrales maximaal laat produceren, bespaart dat 400.000 kubieke meter gas per uur", stelt Visser. "Dat gas kunnen we goed gebruiken om onze bergingen te vullen."
Rotterdam heeft twee kolencentrales op de Maasvlakte. Een daarvan is van Uniper, de ander van Riverstone. In november vorig jaar werd bekend gemaakt dat die laatste dicht gaat, tot grote vreugde van onder meer de Rotterdamse wethouder Arno Bonte (duurzaamheid). Het kabinet praatte al langer met het bedrijf over die sluiting, omdat dat jaarlijks een flinke hoeveelheid co2-uitstoot zou schelen. De Amerikaanse investeerder Riverstone krijgt 212,5 miljoen euro subsidie voor de sluiting, op voorwaarde dat er wel een adequaat sociaal plan wordt opgesteld voor de tientallen medewerkers.
Maar wat Visser betreft hoeven die medewerkers helemaal geen andere baan te zoeken. "Natuurlijk is er een goede reden om de kolencentrales te sluiten, want ze produceren veel CO2. Dubbel zoveel als een gascentrale, dus dat tikt behoorlijk aan", legt de energiestrateeg uit. Maar anderzijds is er ook op de gasmarkt nu van alles aan de hand. "We betalen ons blauw, de bergingen zijn leeg en we moeten nog maar zien of ze gevuld kunnen worden deze zomer." Het gas dat wordt bespaard door de kolencentrales in de lucht te houden, kan volgens Visser goed gebruikt worden om die bergingen gevuld te houden en met wat meer zekerheid de winter in te gaan.
Visser, lector op de Hogeschol in Groningen maar ook energiestrateeg van de Gasunie en Clingendael, vindt niet dat de kolencentrales eindeloos open gehouden moeten worden. "Wat mij betreft gebeurt het zo kort mogelijk. Natuurlijk moeten we investeren in de energietransitie en daar is deze crisis een extra stimulans voor. Maar windmolens staan er ook niet binnen een nacht; de extra windmolens op zee die de overheid heeft aangekondigd, zijn ook pas eind 2031 gereed. Maar ook bij windmolens op land of het warmtenet ben je zo vijf tot tien jaar bezig. Maar we willen allemaal ook stroom kunnen gebruiken, het licht aan kunnen doen en ons huis kunnen verwarmen. We moeten de kolencentrales geen tien jaar open hoeven te houden, maar om nu als een blinde naar de winter toe te gaan zonder bergingen omdat we de gassen al hebben gebruikt, lijkt me toch een beetje onhandig."
Uit een eerdere enquête onder Groningers blijkt dat een deel van deze mensen zegt dat de gaskraan in Groningen weer open kan in uiterste nood, om zo hun bijdrage te leveren. "Laat het kabinet maar zeggen wat ze willen: Groningen extra opendraaien of de kolencentrales open houden", zegt Visser. "Dan is het erg makkelijk om niets te doen en die kolencentrales te sluiten voor een regelgeving die in december is afgekondigd."

'Kortetermijnoplossing, met op de lange termijn een desastreus effect'

Wethouder Arno Bonte van Duurzaamheid, Luchtkwaliteit en Energietransitie is het niet eens met de energiestrateeg. "Dit is een kortetermijnoplossing met op de lange termijn een desastreus effect", laat hij desgevraagd weten. "Om de klimaatcrisis effectief aan te pakken en écht onafhankelijk te worden van buitenlandse energiebronnen, kunnen we beter fors inzetten op energiebesparing en het investeren in het grootschalig opwekken van schone energie, zoals grote windparken op zee", stelt de wethouder van GroenLinks.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl