nieuws

Tientallen statushouders naar Hoogvliet en Centrum

Ronald Schneider
Ronald Schneider
Rotterdam gaat maximaal tachtig asielzoekers met een verblijfsvergunning huisvesten in twee panden in Hoogvliet en in het centrum van de stad. De migranten worden ondergebracht in een voormalige gemeentewerf en kantoorpand.
In de panden gaan vooral mensen wonen die wachten op gezinshereniging,
wethouder Ronald Schneider (Stedelijke Ontwikkeling) donderdag aan de gemeenteraad. Omwonenden zouden tegelijkertijd worden geïnformeerd over hun nieuwe buren.
Volgens Schneider worden per pand maximaal veertig statushouders ondergebracht. Omdat de nieuwe bewoners vermoedelijk eind december intrekken, worden de gebouwen binnenkort gereed gemaakt voor bewoning.
Winkelcentra
Vluchtelingen kunnen niet overal worden opgevangen. Zo is het volgens de gemeente een eis dat winkelcentra en openbaar vervoer lopend bereikbaar zijn. Ook mogen de gebouwen niet staan in zogeheten Rotterdamwet-wijken.
De gemeente heeft dit jaar al woonruimte gevonden voor zeker duizend statushouders. Voor nog eens 427 asielzoekers moet nog een plek worden gezocht. Schneider verwacht dat in de eerste helft van 2017 nog eens 478 mensen moeten worden opgevangen.
Gezinnen
De vluchtelingen die komend jaar naar Rotterdam komen, zouden vooral gezinsherenigers zijn. ''Hierdoor én vanwege de lagere aantallen is de prognose dat de druk op de goedkope huurwoningen van corporaties niet verder zal oplopen'', meldt hij.
In totaal moeten Nederlandse gemeenten in de eerste helft van het komende jaar huisvesting regelen voor 13.000 statushouders. De regering verwacht dat de daling van het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt, ook in 2017 zal doorzetten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl