nieuws

Clown Bassie: "Popov was een vreemde vogel"

De wereldberoemde clown Oleg Popov overleed woensdag op 86-jarige leeftijd. De Russische clown, die in binnen- en buitenland uitgroeide tot een van de grootste in zijn vak, voerde zijn acts uit zonder te praten. "Hij had echt originele, leuke dingen", zegt clown Bassie over de Rus.
Bassie en broer Aad ontmoetten Popov in 1961 in Frankfurt. De Rus was niet zozeer een voorbeeld voor het duo. Popov was namelijk een mimische clown, in tegenstelling tot Bassie. "Wij probeerden altijd origineel te blijven. Dat was ons succes: wij deden altijd wat een ander niet deed", zegt Bas.
Toch had de clown bewondering voor Popov. "Ik vind het knap dat je zonder te praten, toch de mensen aan het lachen weet te krijgen". Sommigen zeggen zelfs 'wat Chaplin was voor de film, was Popov voor het circus'. Dat gaat Bas wat ver: "Er waren in Rusland meer hele goede clowns, maar Popov stond wel op eenzame hoogte."
Volgens Bas van Toor was Popov een communist pur sang. Waar de meeste artiesten wel een woordje buiten de deur spraken, was dit bij de Rus niet het geval. "Hij verdomde het categorisch: hij bleef Russisch lullen."
Bassie noemt de Rus zowel "de Cruijff onder de clowns" als een aparte man. Popov was eens met het Staatscircus van Moskou in Vlaardingen en nodigde zichzelf uit voor een kop koffie bij Bassie. "wat kan mij het schelen, kom jij lekker koffie drinken. Het zijn vreemde vogels, die Russen", zegt Bas.

Herstel

Onze eigen voorbeeldclown, die tobt met zijn gezondheid, is inmiddels aan de beterende hand. In juli werd Bassie getroffen door verlammingen, onder andere aan zijn benen. Het voelde bij de clown alsof zijn voeten in hete olie zaten: "je kon mijn pootjes zo bij Bram Ladage brengen, die waren voorgebakken."
De pijn was ondraaglijk voor Bas. "Na zes weken heb ik zelfs overwogen om de stekker eruit te trekken. Dit heb ik zelfs met mijn vrouw besproken. Als dít mijn toekomst zou worden... ik had zo'n pijn destijds."
Het gaat nu beter met de clown. "De pijnschaal is van 100 naar 40 gegaan", zegt hij. Op 16 december mag hij het Marnix Revalidatiecentrum in Vlaardingen, waar hij nu verblijft, verlaten.
De pandjes achter zijn huis worden omgebouwd tot bejaardenwoning. Vlaardingen verlaat hij niet. "Nee, dat zou ik niet willen. Ik mopper wel eens over Vlaardingen, maar ik zou er voor geen goud weg willen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl