nieuws

'Clubs moeten stelling nemen tegen vechtafspraken supporters'

Minister Ard van der Steur
Minister Ard van der Steur
Voetbalclubs als Feyenoord moeten zich uitspreken tegen 'hooliganfreefights', waarbij groepen supporters afspreken om in afgelegen gebieden te gaan vechten. Dat stelt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) na vragen van de Tweede Kamer.
PvdA-kamerleden Van Dekken en Marcouch hadden de minister aan de tand gevoeld
. Het programma onthulde dat voetbalhooligans van onder meer Feyenoord en Fortuna Sittard regelmatig knokken in bossen en op het platteland.
Zo bleek onder meer dat op 6 februari 2016 een confrontatie was tussen aanhang van Feyenoord en de combinatie Werder en Essen. Hooligans zouden afspreken in afgelegen gebieden, omdat ze daar minder snel worden betrapt.
Door de geheimzinnigheid rond de vechtafspraken, weet de minister niet hoe vaak de hooligans de buitenruimte opzoeken voor gevechten. Ook kan hij 'in het belang van de opsporing' niet zeggen hoe de politie de vechtpartijen terugdringt.
Maatregelen
Dat supporters knokken in afgelegen gebieden, komt volgens de minister ook doordat voetbalclubs effectieve maatregelen hebben genomen om geweld in het stadion terug te dringen.
Zo zouden onder meer moderne camerasystemen, professionele veiligheidsorganisaties van clubs en de dreiging van stadionverboden de hooligans afschrikken. Zij vertrekken daardoor naar de buitenruimte om te knokken.
De minister erkent dat niet de clubs, maar lokale overheden verantwoordelijk zijn voor de openbare ruimte waar hooligans nu vechten. Toch roept hij de clubs op 'stelling te nemen tegen het gedrag van deze personen', ook als ze in het bos op de vuist gaan.