nieuws

Nieuwe diersoorten betrappen met camera's in de Biesbosch

Dieren zijn vaak schuw en ze goed op camera krijgen is dus lastig. In de Biesbosch is daarom een groot onderzoek aan de gang waarbij cameravallen worden gebruikt: camera's die werken met warmte- en bewegingssensoren.
Door de hele Biesbosch staan nu twaalf camera's. De vrijwilligers van de Natuur- en Vogelwacht plaatsen de camera’s en kijken vervolgens wat de opbrengst is.
Daar gaan heel wat uurtjes inzitten. ''Soms hebben we tientallen filmpjes van een bewegende tak. Maar meestal is het cadeautjes uitpakken'', vertelt vrijwilliger Rob Haan. ''We zijn zo nieuwsgierig naar het gedrag van de dieren. En we hebben al bijzondere waarnemingen gedaan.''

Opmars Boommarter

Zo zijn er bijvoorbeeld beelden van reeën, bevers, dassen, bunzings en boommarters. En vooral die laatste diersoort is bijzonder.
''Jaren geleden hebben we de boommarter voor het eerst gespot. Een zichtwaarneming. En nu weten we dankzij het cameraonderzoek dat ze inmiddels door heel de Biesbosch zitten!'', aldus boswachter Thomas van der Es. Ook de das werd pas dit jaar voor het eerst gespot.
Grote hoop is dat er ooit een otter voor de camera opduikt. Van der Es: ''Het is dé grote ontbrekende factor hier. De omstandigheden zijn goed, dus we geloven er echt in.''
Bekijk hier de nieuwe vlog van boswachter Thomas over de cameravallen.