nieuws

Medewerkers Shell Pernis wijzen loonbod af

Shell
Shell
Medewerkers van Shell in Pernis en Moerdijk zijn niet akkoord gegaan met een loonaanbod van het olie- en gasbedrijf. Het voorstel blijft volgens de bonden achter bij dat van vergelijkbare bedrijven.
Een meerderheid van de Shell-medewerkers keerde zich op ledenraadplegingen van vakbonden CNV en FNV tegen het voorstel. De bonden komen volgende week met een ultimatum. Ze sluiten verdere acties niet uit.
Shell biedt medewerkers volgens de bonden dit jaar een loonsverhoging van 1 procent. Ze zouden volgend jaar nog eens 1,25 procent krijgen. Ook biedt Shell de medewerkers twee keer een eenmalige uitkering van 1000 euro.
De bonden willen ongeveer de helft meer: 1,5 procent dit jaar en 1,75 procent in 2017. Shell en de werknemers steggelen al langer over de loonsverhoging. Zo voerden medewerkers in september nog actie bij de hoofdingang van de raffinaderij in Pernis.
Onverantwoord
Het bedrijf vindt de houding van de bonden onverantwoord. ''Ik begrijp niet hoe eventuele acties in het belang van medewerkers zouden kunnen zijn'', zegt general manager Jos van Winsen van Shell Pernis.
Shell wijst erop dat het 'goede bod' is gedaan op een moment dat de Europese raffinagemarkt kampt met een flinke overcapaciteit. Ook zou sprake zijn van moordende concurrentie.
''Er moeten raffinaderijen dicht en wij moeten alle zeilen bijzetten om ervoor te zorgen dat wij in de markt blijven'', waarschuwt het bedrijf. ''We hebben met zijn allen de afgelopen jaren heel hard gewerkt om Pernis en Moerdijk concurrerend te houden en te verbeteren.''
Volgens het bedrijf werken zo'n 2850 mensen bij Shell Pernis en Moerdijk, waarvan er 1800 onder de cao vallen. FNV laat weten dat zo'n 1100 werknemers lid zijn van de bond. Tweehonderd medewerkers zouden zijn aangesloten bij CNV.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl