nieuws

Rotterdammer maakt kans op negende titel NK Stratego

Pim Niemeijer
Pim Niemeijer
Maarschalk, mineur, bom, vlag, generaal, luitenant en natuurlijk de spion. De Rotterdammer Pim Niemeijer (26) staat al jaren op eenzame hoogte in de wereld van het bordspel Stratego. Komend weekend doet hij mee aan het Nederlands Kampioenschap in Houten.
Niemeijer schreef het toernooi al acht keer eerder op zijn naam en werd ook al vier keer wereldkampioen. Bij het bekende bordspel heeft iedereen hetzelfde doel: winnen.
"Dat kan door de vlag te pakken, alle lopende stukken te pakken of iemand te dwingen tot opgeven door het hem dusdanig lastig te maken dat hij kansloos is", zegt Niemeijer.
In aanloop naar het grote toernooi stijgt het aantal uren dat Niemeijer met het bordspel bezig is. "Mijn moeder durft niet tegen me te spelen. Ik speel veel online: dan kan je spelen wanneer het uitkomt en tegen mensen uit andere landen. Dat biedt veel meer mogelijkheden."

Tactiek

Zijn tactiek houdt de Rotterdammer geheim. "Als ik dat ga vertellen, heb ik morgen een zwaar toernooi." Een aantal zaken zijn volgens hem wel van belang. "Het is belangrijk om goed te onthouden welke stukken je van de tegenstander gezien hebt, je moet geen fouten maken en je moet de tegenstander verrassen."
Volgens zijn tegenstanders is Niemeijer - mede door zijn bijna fotografisch geheugen - strategisch ijzersterk en eigenlijk niet te verslaan. Sommigen vragen zich zelfs af of de computer ooit van Niemeijer zou kunnen winnen.