nieuws

AEX zakt verder

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag opnieuw op verlies. In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen trok de Amsterdamse AEX-index daarmee de negatieve lijn door die nu al bijna twee weken aanhoudt. De hoofdgraadmeter van het Damrak sloot op 24 oktober voor het laatst met een duidelijke winst.
De AEX stond tegen het einde van de ochtend 0,6 procent in de min op 439,70 punten. Daarmee zakte de index weer tot onder het niveau waarop 2015 werd afgesloten. De MidKap daalde 1,3 procent tot 633,17 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen verloren 0,8 tot 1,2 procent.
Geen van de 25 fondsen in de AEX stond op winst. Dat gold ook voor Philips (min 0,4 procent), dat de dag nog als eenzame uitblinker begon, na de aankondiging van nieuwe groeidoelen voor de komende jaren. Heineken, ASML en DSM hielden de schade het meest beperkt met vlakke standen. ArcelorMittal, Aegon en Galapagos stonden onderaan met minnen van ruim 2
procent.
In de MidKap leverde Air France-KLM 4,5 procent in, onder meer na negatieve uitlatingen van analisten. Het aandeel stond ook onder druk doordat concurrent IAG vrijdag zijn groeiambities voor de komende jaren temperde. Het moederbedrijf van British Airways en Iberia verloor in Londen bijna 4 procent aan beurswaarde.
Bij de kleine fondsen aan het Damrak was Van Lanschot met een plus van 2,5 procent een van de weinige winnaars. De bank kwam voorbeurs met meevallende kwartaalresultaten, waaruit onder meer bleek dat de kapitaalbuffer verder is versterkt.
In Frankfurt verloren Commerzbank en BMW 0,5 tot 2 procent na publicatie van hun kwartaalresultaten. In Parijs werd cosmeticabedrijf L'Oréal 3 procent meer waard dankzij sterke cijfers.
Cementreus LafargeHolcim werd in Zürich met een koerssprong van 2,9 procent beloond voor een winststijging in de voorbije maanden. Op de Zwitserse beurs won luxegoederenverkoper Richemont, bekend van Cartier, 9 procent na de melding van een stoelendans in de top van het concern.
De prijs van een vat Amerikaanse olie stabiliseerde op 44,66 dollar. Brentolie werd met 46,22 dollar per vat een fractie goedkoper. De euro was met 1,1095 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.