MOORD

Ex-partner die Rachel uit Abbenbroek doodstak was suïcidaal. 'Zaak toont falen van de gezondheidszorg'

Het huis waar het slachtoffer met haar dochtertje woonde
Het huis waar het slachtoffer met haar dochtertje woonde © Rijnmond
De man die op 17 januari van dit jaar zijn ex-partner Rachel doodstak in Abbenbroek had al langer psychische problemen. Volgens zijn advocaat voelde de verdachte 'zich in een hoek gedreven' en had de crisisdienst moeten ingrijpen.
De 30-jarige Rachel, stewardess bij de KLM, werd voor haar woning in de Schoolstraat in Abbenbroek gedood. Het 7-jarige dochtertje van het stel was getuige van het drama. Direct daarna is Rovilliën R. (33) naar de Hartelbrug over de A15 gereden en naar beneden gesprongen. De man wilde zelfmoord plegen. Hij raakte zwaar gewond en heeft enige tijd in coma gelegen.
Zijn advocaat Jurjen Boorsma sprak dinsdag tijdens een korte zitting in Dordrecht van 'een ongelooflijk trieste, verdrietige zaak.' Hij ging terug naar 16 januari, vlak voor de fatale dag. "Mijn cliënt heeft Rachel toen geslagen, maar ze wilde geen aangifte doen. Zijn moeder kwam langs en zag dat het niet goed ging met haar zoon. Hij was emotioneel, huilde. De politie heeft de crisisdienst gebeld maar die zeiden: 'Is er een dreigende situatie?' Dat kon de politie niet inschatten. Hij wilde niet opgenomen worden en toen is de politie weer weggegaan. De dag erna is dit gebeurd. Zó droevig, het toont ook het falen van de gezondheidszorg."
Boorsma zegt dat Rovilliën eerder, in oktober 2021, naar de Hartelbrug was gereden met suïcidale gedachten. "En in november was hij in België en had hij contact met de politie over zelfmoord. De crisisdienst had op 17 januari op zijn minst zelf moeten gaan kijken." De nacht ervoor zou hij nog met 700 euro op zak naar een buurman zijn gegaan om een wapen te kopen. Zonder resultaat.

Wanhoop en eenzaamheid

Volgens de advocaat heeft zijn cliënt al langere tijd psychische problemen, al voordat hij Rachel leerde kennen. "Hij heeft iets vreselijks gedaan, maar werd achtervolgd door wanhoop, eenzaamheid en ongeluk. Ook was hij verdrietig dat de relatie met Rachel voorbij was. Hij zag geen andere uitweg, maar heeft geen duidelijke herinnering meer aan het gebeuren."
De verdachte heeft nog altijd last van depressies. Fysiek is hij zeer beperkt door meerdere botbreuken en het is onduidelijk of hij blijvend letsel heeft opgelopen door de sprong van de Hartelbrug.
Justitie ging dinsdag nog niet uitgebreid in op het betoog van de advocaa, maar gaf wel aan te twijfelen aan de suïcidale gevoelens van de man. De verdachte moet nog door een psycholoog en een psychiater worden onderzocht. Justitie houdt in de aanklacht zowel de kwalificatie 'moord' als 'doodslag' open. De volgende zitting is op 20 juni. Ook dan wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld.
Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113