nieuws

Nedstaal sluit deuren, tweehonderd banen weg

nedstaal
nedstaal
Staalproducent Nedstaal uit Alblasserdam stopt er eind dit jaar mee. Alle tweehonderd medewerkers raken daardoor hun baan kwijt. In de komende twee maanden worden lopende orders nog afgemaakt en uitgeleverd, maar daarna sluit eigenaar Andus Group het bedrijf.
Nedstaal kon twee jaar geleden
toen het bedrijf werd overgenomen door de Andus Group uit Vianen. Toen was de opluchting groot, maar gingen alsnog tachtig banen verloren.
Het doek valt nu alsnog voor de staalproducent. Het bedrijf wijt dat aan de 'combinatie van prijsdruk en structureel terugvallende vraag en de sombere vooruitzichten voor de nabije toekomst'.
Nedstaal zegt de gevolgen voor het personeel te betreuren. ''Wij realiseren ons terdege dat de voorgenomen sluiting zeer ingrijpend is voor al onze collega’s die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan Nedstaal'', zegt directeur Gita Hoogeveen.
Onvermijdelijk
Volgens Nedstaal is de sluiting onvermijdelijk. Het bedrijf belooft de medewerkers zo goed mogelijk te begeleiden. Eigenaar Andus Group wil alleen schriftelijk reageren op de ondergang van de staalproducent.
Het bedrijf gaat niet direct dicht. Alle lopende orders worden nog geproduceerd en geleverd. Volgens Koos de Meij van FNV Metaal sluit Nedstaal pas op 31 december de deuren. Er zou geen geld zijn om werknemers een vertrekpremie mee te geven.
Harde klap
Wethouder Peter Verheij spreekt over een harde klap. ''We leven echt mee met het bedrijf, de medewerkers en hun gezinnen.'' Iedereen in de gemeente kent volgens de SGP'er wel een werknemer of oud-werknemer van het staalbedrijf.
Verheij heeft de directie van Nedstaal hulp aangeboden. Hij zegt alles in het werk te willen stellen om met behulp van sociale partners als het UWV toch nog een plekje te vinden voor de gedupeerde medewerkers.
De wethouder onderhoudt ook contact met de eigenaar van het terrein. Hij hoopt dat nog iemand wordt gevonden die het alsnog wil exploiteren als staalbedrijf. ''We blijven in nauw contact en zullen daar klaar voor staan.''
Asbest
Hoewel Nedstaal een lange geschiedenis heeft in de gemeente, kwam het eerder ook tot spanningen tussen het bedrijf en omwonenden. Een plan om te experimenteren met het verbranden van asbest, leidde in 2012 tot een storm aan kritiek.
Zo stapten omliggende gemeenten naar de rechter en was het erg onrustig op massaal bezochte informatieavonden. Eigenaar Andus besloot uiteindelijk de proeven af te blazen, waarmee de kou uit de lucht was.
Heerema
De regio werd eerder deze week al opgeschrikt door het verlies van honderden banen bij Heerema Fabrication. Ook het offshorebedrijf kampte met slechte marktomstandigheden, onder meer door de lage olieprijzen. In Zwijndrecht raken zo’n 250 mensen hun baan kwijt.
Ook honderden medewerkers van scheepswerf IHC verliezen hun werk, zo bleek deze maand. De organisatie uit Kinderdijk schrapt 425 van de circa 2300 banen. Volgens IHC was dat nodig vanwege slechte marktomstandigheden.