nieuws

Rijnmond Staat Stil met Gil&Moti

De oplossing voor het Joods-Palestijnse conflict, zou dat niet mooi zijn? Men neme twee kunstenaars, kleed ze identiek en ziedaar: verschillen vallen weg als sneeuw voor de zon. Eureka.
Geen grap. Of misschien toch. Wie het antwoord wil, moet naar het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Vanaf 5 november is de tentoonstelling
te zien, van Gil&Moti.
Het Rotterdamse kunstenaarsduo is van oorsprong Israelisch. Beiden wilden een project doen op de Westelijke Jordaanoever, maar stuitten op een probleem: als Israeli mochten zij niet in Palestijns gebied komen.

Naturalisatie

Zij bedachten een list. Gil&Moti:"Wij hebben het Israelisch burgerschap opgegeven en ons tot Nederlander laten naturaliseren." Een vergaande stap die het hen mogelijk maakte aan beide zijden van de muur te leven en te werken, gedurende twee jaar.
"We hebben vrijwilligerswerk gedaan, zoals het bouwen van huizen. Zo kwamen we in contact met gewone mensen. Palestijnen en Joodse kolonisten met hun eigen dromen en idealen. Het gaat dan over hoop, over vrijheid, over een zijn met de natuur. Een ander verhaal dus dan aanslagen en gevechten."
Een kunstenaarsduo op de Westelijke Jordaanoever. En niet zomaar een duo: Gil&Moti gaan altijd identiek gekleed. Tot in de kleinste details. Dag in, dag uit. En dat werpt een interessant licht op de Joods-Palestijnse strijd.

Verschillen

Curator Frits Gierstberg van het Fotomuseum: "We zijn gewend om onszelf te zien als anders dan de anderen. Om verschillen te benadrukken. Maar conflicten krijg je, doordat iedereen vasthoudt aan zijn identiteit. Als je dat nou eens omdraait, door je identiek te kleden, door hetzelfde te eten als die ander. Misschien is dat een manier om conflicten op te lossen. Door te zeggen: we zijn helemaal niet anders. We zijn allemaal hetzelfde."
Gil&Moti zien zichzelf niet als vredestichters. Ze blijven bescheiden. "Het gaat om opvoeding: wat vertellen we onze kinderen. We brengen ze nu angst voor elkaar bij. Onze missie is andere beelden te brengen: we zijn niet bang. Dat begint dus klein, maar kan alleen maar groter groeien."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl