nieuws

Provincie waarschuwt voor tekort aan woningen

Een bouwplaats (archief)
Een bouwplaats (archief)
De provincie, Rotterdam, de Drechtsteden en andere gemeenten uit Zuid-Holland luiden de noodklok over een dreigend tekort aan woonruimte. Als niets wordt gedaan, dreigt de stedelijke bouwproductie over drie jaar grotendeels stil te vallen.
Volgens de provincie en de gemeenten moeten tot aan 2030 zeker 230.000 koop- en huurwoningen bijgebouwd worden in de zuidelijke Randstad.
''Dit is een grotere operatie dan de bouw van nieuwe VINEX-wijken in Zuid-Holland in de jaren negentig'', zeggen de betrokken partijen. De huizen zouden de komende tientallen jaren vooral gebouwd moeten worden in de kernen van steden en dorpen.
Hoewel er voldoende plek is op bestaande terreinen om woningen te bouwen, heeft dat nogal wat voeten in de aarde. Zo zeggen ontwikkelaars, investeerders en overheden vaak aan te lopen tegen 'blokkerende regelgeving, te hoge ontwikkelingskosten of andere financiële problemen'.
Financiële hulp
De betrokken overheden hebben hun hoop gevestigd op minister Stef Blok (Wonen). Ze vragen hem dringend om financiële steun en ruimte om te experimenteren met mogelijke oplossingen voor het dreigende tekort aan huizen.
Blok zou in een gesprek welwillend hebben gereageerd op de noodkreet. Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Adri Bom-Lemstra heeft de minister aangegeven dat hij wil meedenken over oplossingen.
Geldkraan
Dat betekent niet dat de regering nu de geldkraan opendraait. Blok verwacht volgens de provincie niet dat vanuit het Rijk geld beschikbaar komt om woningen te bouwen. Hij zou meer voelen voor andere manieren om de woningbouw te financieren.
''Dat vinden wij te eenzijdig en te makkelijk'', zegt Bom-Lemstra. Ze ziet liever dat de regering de wetgeving aanpast om bouwen makkelijker te maken en nieuwe financiële mogelijkheden creëert voor de woningbouw. ''We kunnen het niet alleen.''
De provincie en betrokken gemeenten hebben nog geen volledige lijst klaarliggen met wetten die ze graag aangepast zouden zien. Ze hebben toegezegd met marktpartijen te gaan onderzoeken welke belemmeringen het Rijk zou kunnen wegnemen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl