nieuws

Tientallen Roetveegpieten bij intocht Rotterdam

Zwarte Piet
Zwarte Piet
Zwarte Piet krijgt volgende week zaterdag bij de intocht van Sinterklaas in Rotterdam hulp van tientallen collega's met alleen roetvegen op het gezicht. Het gaat volgens de organisatie van het evenement om 30 van de 150 Pieten.
De Roetveegpiet wint ook op andere plaatsen aan populariteit. Zo lekte vrijdag uit dat de Goedheiligman bij zijn intocht in Amsterdam zelfs helemaal geen Zwarte Pieten meer meeneemt. De organisatie wilde dat geheim houden om niet in discussies terecht te komen
Over het uiterlijk van de assistent van Sinterklaas woedt een felle maatschappelijke discussie. Sommige Nederlanders vinden de traditionele zwarte Piet kwetsend en racistisch, anderen vinden dat onzin.
Activisten uit beide kampen willen bij de landelijke intocht in Maassluis van zich laten horen. Zo zijn leden van het collectief Kick Out Zwarte Piet van plan met bussen af te reizen naar de gemeente.
De tegenstanders van Zwarte Piet hadden zich donderdag nog niet aangemeld. De extreem rechtse Nationale Volksunie had al wel doorgegeven dat het gaat protesteren.