DOMINEE

Dominee Mieraskerk gaat vrijuit na uitspraken over corona als Gods straf voor zonden als homoseksualiteit

Kerkgangers bij de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel
Kerkgangers bij de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel © Rijnmond
Dominee Anthonie Kort van de Oud Gereformeerde Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel wordt niet vervolgd. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag besloten na de aangifte van Leon Houtzager, een voormalig inwoner van Krimpen.
De officier van justitie in Rotterdam beoordeelde eerder de aangifte en besloot de dominee niet te vervolgen. Volgens hem was er geen sprake van strafbare uitlatingen op grond van de wet en vallen de uitspraken onder de vrijheid van godsdienst. Hiertegen diende Houtzager een klacht in bij het Haagse hof - een artikel 12-procedure - omdat hij vindt dat de uitlatingen van de predikant beledigend en onnodig grievend zijn. "Waarom mogen gelovigen meer zeggen dan ongelovigen?", vraagt hij de rechter.

'Louter een geloofsopvatting'

Het hof oordeelt dat de uitspraken "louter zijn te beschouwen als een weergave van de geloofsopvatting van beklaagde. Gelet op de gekozen bewoordingen zijn de uitlatingen naar het oordeel van het hof ook niet als onnodig grievend aan te merken. Van strafbare groepsbelediging of het aanzetten tot discriminatie is onder deze omstandigheden dan ook geen sprake."
Vlak na het uitbreken van de coronapandemie in maart 2020 schreef de Krimpense dominee een brief aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. Daarin schrijft de dominee dat de uitbraak van het coronavirus een straf van God is en dat "het uitbannen van zonden die tegen de scheppingsorde indruisen" nodig is om het einde der tijden te voorkomen.

'Uitbannen van zonden'

Volgens Houtzager doelde de dominee daarmee op het verbieden van menselijke relaties anders dan die tussen een man en een vrouw. Daarmee discrimineert de predikant volgens Houtzager homo's, lesbiennes, transgenders, biseksuelen en anders georiënteerden. Houtzager, zelf homoseksueel en destijds inwoner van Krimpen aan den IJssel, heeft van deze aantijgingen aangifte gedaan.
Bij het hof heeft dominee Kort vorige maand moeten uitleggen wat hij bedoelt met het uitbannen van zonden die tegen de scheppingsorde indruisen. De dominee heeft verklaard dat hij doelt "op echtscheiding, het hebben van seks voor het huwelijk, het hebben van seks tussen mannen of vrouwen onderling, het klonen van mensen, het vreemdgaan en het begeren (ook al is het slechts met de ogen) van een ander dan met wie je gehuwd bent."

Naar de politiek

Houtzager stelt dat hij na de publicatie is lastig gevallen door homohaters waardoor hij uit Krimpen aan den IJssel is verhuisd. Houtzager gaat nog overleggen met zijn advocaat, mr. Gerard Spong. "Ik heb altijd gezegd dat als het juridisch ophoudt, dan ga ik er in de politiek mee verder. Aan de andere kant ben ik wel blij met het oordeel van het Hof. Hiermee heb ik aangetoond dat religieuze en niet-religieuze mensen niet gelijk worden behandeld. Ik hoop in de politiek voor elkaar te krijgen dat deze uitspraken op een andere manier gaan worden getoetst."