LOKAAL

Molen De Palmboom in Schiedam heeft nieuwe roeden eindelijk binnen

De molen De Palmboom heeft nieuwe roeden (deel van de wieken)
De molen De Palmboom heeft nieuwe roeden (deel van de wieken) © SCHIE
Een klein half jaar na de lancering van de crowdfundingsactie is de molen De Palmboom dinsdag eindelijk voorzien van nieuwe roeden. De operatie verliep voorspoedig. Deze week nog wordt het hekwerk afgetimmerd en kan De Palmboom weer volop draaien.
De renovatie van De Palmboom volgt na eenzelfde vernieuwing bij molen De Vrijheid afgelopen oktober. Om de renovatie te kunnen financieren werd afgelopen najaar een crowdfunding opgestart door de Stichting de Schiedamse molens. In totaal werd 20.000 euro bij elkaar gebracht. Door inzet van verschillende fondsen en een eigen bijdrage van de stichting zelf (gesubsidieerd vanuit de gemeente) werden de kosten voor de nieuwe roeden voor zowel De Palmboom als De Vrijheid gedekt.

Walvisch

Ook De Walvisch krijgt nieuwe roeden. Recent werden de huidige roeden bij een controle afgekeurd, laat directeur van de stichting Hugo Boogaard weten. “Maar dat is niet vreemd. De huidige roeden dateren nog van voor de brand in De Walvisch 26 jaar geleden”, vertelt Boogaard. “We hebben De Walvisch meteen stilgezet. Die draait niet meer. We gaan onderzoeken of we een deel van de bezoekers van de museummolen naar De Drie Koornbloemen kunnen leiden.”
Ook de molen De Noord werd gekeurd. Daar werden geen problemen aangetroffen. Toch gaat de stichting ook daar de roeden vervangen. “Anders moet je het over een paar jaar alsnog doen”, stelt Boogaard.

Nuttig draaien?

Met de renovatie komt een einde aan de stilstaande fase van De Palmboom. Maar dat de molen weer volop kan draaien, houdt niet automatisch in dat er ook een product wordt gemaakt. “De Palmboom draait voor de prins, noemen we dat. In alle molens zijn wel maalstenen aanwezig, dus zou je kunnen produceren. Dus als iemand een bepaald product wil laten malen, dan kan dat. Maar meestal draaien ze alleen voor de sier”, zegt Boogaard. “Je moet ook blijven draaien om alles goed te houden. Je kan ze niet heel lang stil laten staan. Om alles gesmeerd te laten verlopen, moeten ze gewoon regelmatig draaien.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl