nieuws

Is het start-stopsysteem in auto's milieuvriendelijker?

Knop om het start-stopsysteem in of uit te schakelen
Knop om het start-stopsysteem in of uit te schakelen
Ron Plaisier mailde ons met de vraag:
Je hebt tegenwoordig auto's waarvan de motor automatisch afslaat als je je voet 2 seconden op het rempedaal houdt. Zelf heb ik zo'n auto niet en velen met mij. Maar wanneer is het voor ons nou zuinig of goed voor het milieu om de auto af te zetten. Misschien dat het starten van een motor toch veel energie vergt. Bij hoeveel seconden kan dat uit?
Het nieuwe rijden ( een energiezuinige rijstijl) adviseert de motor af te zetten als je langer dan een minuut stilstaat.

Achtergrondinfo:
Een start/stopsysteem is een brandstofbesparend systeem, dat tijdens het rijden de motor automatisch kan uit- en inschakelen

Wat doet het?

Als u tijdens het rijden het gaspedaal loslaat zonder het rempedaal in te drukken, remt u op de motor. Daarvoor hoeft de motor niet te draaien. Dan onderbreekt het start/stopsysteem tijdelijk het brandstoftoevoersysteem. Bij oudere auto's wordt de motor onder een bepaald toerental (circa 1.200 omw/min) automatisch weer gestart om te voorkomen dat hij afslaat. Moderner is, dat de motor ook na tijdelijke stilstand blijft uitgeschakeld, waardoor nutteloos stationair draaien wordt voorkomen. Als u daarna verder wilt rijden, hoeft u alleen maar het gaspedaal in te drukken.
Zet de motor af als het kan
Als je ergens eventjes moet wachten omdat je bijvoorbeeld een brief in de bus moet doen of op een passerende trein staat te wachten, is het raadzaam om de motor uit te zetten. Een stationair draaiende motor verbruikt altijd meer dan een niet-draaiende motor. Ongemerkt zijn er vele momenten dat je de motor best even af kunt zetten.

Wanneer kunt u de motor afzetten
Ook bij een openstaande brug of achteraan bij een stoplicht kan je de motor uitzetten. Let wel op dat je op tijd weer weg kunt rijden om de doorstroming niet te belemmeren.
Als richtlijn kan je aanhouden dat je de motor afzet als je langer dan 1 minuut moet wachten.

Stationair
Het verbruik van een stationair draaiende motor bedraagt tussen de 0,7 en 0,8 liter per 100 kilometer.

Als je langer dan 1 minuut stilstaat, bijvoorbeeld voor een brug of voor de
spoorbomen, dan heeft het zin om de motor af te zetten, zorg wel dat je de motor
optijd weer start, dus kort voor je weer denkt te gaan rijden.
Bronnen:

Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag het de Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl